+421 2 32113310, info@rcsvet.sk

+421 2 32113310 , info@rcsvet.sk

Pondelok - Piatok: 9.00 - 17.00

Objednávku nad 100 € doručíme ZADARMO

Kategórie

Najpredávanejšie

Informace

Nové produkty

Zľavnený tovar

Posledné články

Navštívte náš blog

Hrádek Štandl1:200

Hrádek Štandl Zväčšiť

Za tento produkt nie sú žiadne vernostné body.


Z-Art

PM-ZART-069

Vydavateľ: z-Art
Autor: Simona Čechalová, Zdeněk Čechal
Mierka: 1:200

Viac detailov

3 ks

Pozor: Posledné kusy na sklade!

Cena v eshope s DPH: 8,00 €

Official Retail Stores 

Len originálny tovar

Tovar kupovaný u nás, je od vyhradných dovozvov značiek

Sme overený obchod zákaznikmi Heureka, pricemania, Najnakup

Záručný a pozáručný servis

Profesionálny servis všetkých značiek v certifikovaných servisných centrách

Hrádek Štandl

HISTÓRIA HRÁDKU ŠTANDL

Tento model je pokusom o historickú rekonštrukciu stredovekej podoby opevneného hradku Štandl, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 349 metrov v okrese Frýdek-Místek, na kopci nad riekami Olešná a Ostravica. V dávnych dobách sa vedľa tohto hradu nachádzala aj pevnosť Lipina. Lokalita bola osídlená už v prehistorickom mezolite, keď vyvýšená poloha poskytovala nielen dobrý výhľad, a teda možnosť pozorovania pohybu zveri a ochrany, ale chránila obyvateľov aj pred povodňami.

O histórii hradku máme len kusé informácie. Jeho základný kameň položil neznámy majiteľ okolo roku 1250. Úlohou hradu bola ochrana Jantárovej cesty a hraničnej rieky Ostravice - na jednej strane viedla cesta do Olomouca a ďalej do Maďarska, na druhej strane bolo Těšínske kniežatstvo a cesta viedla do Krakova. Žiaľ, nezachovali sa žiadne dokumenty, ktoré by hovorili priamo o hrade. Vieme však, že toto miesto bolo spojené s Arnoldom z Hückeswagenu (de Hugeswage) a jeho synom Frankom. To sú niektorí z možných zakladateľov hradu, ale podľa nálezu bronzového kovania s erbom je pravdepodobnejšie, že ho na príkaz biskupa Bruna zo Shanenburgu postavil rod Deblinovcov, pravdepodobne Artleb z Deblinu, ktorého vojsko bolo na hrade umiestnené. V roku 1256 biskup Bruno využil situáciu, keď na sneme v Opave český kráľ Přemysl Otakar II. a poľské knieža Vratislav Piast podpísali zmluvu, podľa ktorej sa rieka Ostravica stala hranicou medzi Moravou a Horným Sliezskom. Biskup sa zasadzoval za slabú ochranu týchto miest a po odkúpení Frankovho územia začal budovať pohraničné pevnosti - okrem Štandlu to boli v Bílej, Novej Vsi, Vratimove, Frýdku, Lískovci, Paskove, Řepišti a Ostrave. Existujú doklady, podľa ktorých sa na území dnešného Frýdku vyberali dane už v roku 1257.

Koncom 13. storočia sa v regióne usadil saský rod Stangovcov. Biskupovi prívrženci sa presťahovali do bohatšieho Brušperka a správu Štandlu prenechali Dietrichovi Stangovi. Táto rodina pravdepodobne začala výstavbu susedného hradu Lipina. Oba hrady mohli slúžiť ako základňa a táborisko pre obchodné karavány.

O tom, čo sa na hrade dialo na začiatku 14. storočia, nemáme žiadne informácie. V tom čase bol neďaleký hrad Hukvaldy oveľa dôležitejší. Podľa archeologických nálezov tu došlo k dvom rozsiahlym požiarom a keďže väčšina hradu bola postavená z dreva, bol úplne zničený. Po požiari tu bola postavená nová obytná veža, ale v roku 1327 sa územie Tešína stalo majetkom kráľa Kazimíra a hranice boli čiastočne posunuté, takže odtiaľ nebolo potrebné územie strážiť. Funkciu Štandlu prevzal nový kamenný hrad vo Frýdku.

Dnes sa na Štandl dostanete buď po žltej turistickej značke spájajúcej Staříč s Olešnou, alebo pohodlnejšie po lesnej ceste z Lysúvku. K tomuto miestu sa viaže niekoľko legiend - napríklad o prepadnutom hrade s truhlicami zlata alebo o čiernej pani. Podľa českého záhadológa Arnošta Vašíčka sa tu nachádzal hrmot hunského bojovníka Attilu.

ARCHITEKTURA HRÁDKU

V suteréne sa našla obdĺžniková chodba s rozmermi 4,6x5,8 m s udusanou hlinenou podlahou. Po obvode sa zachovali zvyšky zuhoľnatených trámových zrubov s tzv. dlaždicami, do ktorých boli osadené rohové a stredové stĺpy. Múr bol kamenný, na sucho kladený alebo vystužený hlinou. Z vonkajšej strany bol stále chránený pravidelne umiestňovanými kameňmi. Múr bol len jednoposchodový a na jeho vrchole bola postavená drevená konštrukcia. Trámy neboli potreté hlinou, snáď s výnimkou spojov. Z nálezu veľkého počtu klincov vieme, že strecha bola pokrytá šindľom.

Z nálezu je zrejmé, že tu boli dve budovy - pravdepodobne jedna menšia vedľa hlavnej veže, ktorá mala vchod do tajnej chodby. Okrem toho tu mohli byť aj stajne, ale nič sa nezachovalo. Tieto budovy boli chránené vnútorným ochranným múrom z kameňa a dreva. Okolo neho bola umelo vykopaná priekopa, ktorú obklopovali vonkajšie palisádové múry.

Text: Simona Čechalová

Špecifikácia

Mierka: 1:200
Spôsob vydania: ofsetový
Obtiažnosť na stupnici 1-5: 3
Počet očíslovaných častí: 33

Rozmery:
Výška: 8 cm
Šírka: 22 cm
dĺžka: 23 cm

Možná historická podoba dnes už zaniknutého hradu. Model má možnosť voliteľných častí.

Napísať recenziu

Hrádek Štandl1:200

Hrádek Štandl1:200

Vydavateľ: z-Art
Autor: Simona Čechalová, Zdeněk Čechal
Mierka: 1:200

Zákazníci, ktorí si kúpili tento produkt, si kúpili aj...

Ďalšie produkty v rovnakej kategórii (30):