Ako vybrať RC lietadlo?

RC modely lietadiel (alebo skrátene RC lietadlá) sú lietajúce zmenšeniny skutočných civilných či bojových lietadiel. Sú ovládané na diaľku pomocou RC súprav, ktoré v súčasnosti pracujú v pásme 2,4 GHz.

RC lietadlá sú zvyčajne vyrobené z penových materiálov alebo majú klasickú konštrukciu z dreva či kompozitných materiálov. Poháňané sú zvyčajne elektromotorom, väčšie modely s rozpätím krídel nad 2 m sú často poháňané spaľovacími motormi prípadne turbínami.

 

Som začiatočník

Ak sa chcete zabaviť s RC modelmi lietadiel, určite by ste si mali zvoliť modely určené pre začiatočníkov. Tieto sú pri lete veľmi stabilné, ľahko sa ovládajú a ich let je dostatočne pomalý. Modely pre začiatočníkov sú skonštruované z penových materiálov, ktoré sa dajú ľahko opraviť po prípadných haváriách. Okrem toho majú modely pre začiatočníkov pomerne jednoduchú konštrukciu, takže opravy nie sú komplikované.

 

 

Ďalej je dôležité rozhodnúť sa, kde budete s modelom lietať. Ak máte prístup na modelárske letisko, odporúčame zvoliť väčšie modely s podvozkom. Ak máte blízko vhodnú lúku, mali by ste vyberať lietadlá, ktoré dokážu vzlietnuť a pristáť bez podvozku. Čo sa týka veľkosti plochy, menšie modely si vyžadujú menej miesta na lietanie.

Champ 0.5m

Start z ruky

Carbon Cub 2 1.3m

Start z trávy

Čím je model väčší, tým je stabilnejší a je ho lepšie vidieť. Musíte však vziať do úvahy, že väčší model potrebuje oveľa viac miesta.

 

Verzia RTF alebo BNF

  • RTF (Ready-to-fly) - "Ready-to-fly" je označenie hotového RC modelu lietadla vrátane rádiovej súpravy.
  • BNF (Bind & Fly) - "Bind and Fly" je verzia hotového modelu bez vysielača, ale s nainštalovaným prijímačom.

 

Setové vysielače bývajú navrhnuté a nastavené len na konkrétny model. Ak budete časom prevádzkovať viac modelov, je vhodné zaobstarať si hneď na začiatku univerzálny vysielač (napr. Spektrum) a následne si kupovať verzie RC modelov lietadiel BNF (set obsahuje prijímač), ktoré s týmto vysielačom len spárujete. Univerzálne vysielače Spektrum majú displej, ľahko sa nastavujú a majú pamäť na 250 modelov.

 

Baví vás viac stavba modelu, ako samotné lietanie?

V našej ponuke nájdete aj klasické stavebnice modelov lietadiel. Stavebnice obsahujú stavebný plán, drevené lišty a dnes už laserom rezané diely z balzy alebo preglejky. Stavba modelu je pomerne náročná, a preto je určená skôr skúseným modelárom. Okrem toho na stavbu modelu potrebujete pomerne široký sortiment náradia.

Stavebnica lietadla klasickej konštrukcie

 

Je lepší RC vrtuľník, RC lietadlo, alebo dron?

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že sú to všetko lietajúce modely, a preto na tom nezáleží, v skutočnosti sú medzi týmito modelmi zásadné rozdiely.

  • Výhodou RC lietadiel je prirodzenosť letu, možnosť lietania akrobacie, relatívne dlhý čas letu a fakt, že väčšinu opráv po prípadných haváriách zvládnete urobiť doma "na kolene". Nevýhodou môže byť niekedy väčšia potrebná plocha na lietanie.
  • Vrtuľníky sú priestorovo nenáročné - môžu vzlietnuť a pristáť z miesta. Ďalšou výhodou je možnosť vyskúšať si akrobatické prvky (pri vrtuľníkoch s riadeným náklonom listov). Vďaka tomu je riadenie vrtuľníkov na rozdiel od dronov veľmi zábavné. Nevýhodou pri vrtuľníkoch je zložitejšia konštrukcia, a tým aj náročnejšie a drahšie opravy po haváriách.
  • Drony sú najnovšou kategóriou lietajúcich modelov. Väčšinou sú primárne určené na snímanie videí alebo fotografií. Tieto na rozdiel od lietadiel alebo vrtuľníkov neprinášajú radosť z letu ako takého. Okrem toho sa však v poslednej dobe tešia veľkej obľube takzvané FPV drony, ktoré sú špeciálne navrhnuté na lietanie "pre zábavu". Pilot riadi takýto model na diaľku s pomocou priameho prenosu obrazu do FPV okuliarov.