Ako vybrať RC hračku

RC hračka je skvelý darček, ktorý zabaví deti aj dospelých na dlhé hodiny. Pri výbere je vhodné zohľadniť niekoľko kritérií, vďaka ktorým bude voľba hračky správne zameraná, dieťa zabaví a zároveň vám neprinesie nečakané starosti navyše. V článku sa dozviete, ako vybrať RC hračku na diaľkové ovládanie.

Pri výbere RC hračky je potrebné zamyslieť sa nad niekoľkými otázkami:

 

  • Pre ako staré dieťa bude hračka určená?
  • Aké je zameranie hračky podľa záujmov dieťaťa?
  • Kde chcete hračku využívať?

 

Hlavné kritériá výberu RC hračky

Vek dieťaťa

Hoci sú deti šikovné a zvyčajne sa hračku naučia používať veľmi rýchlo, je potrebné zohľadniť schopnosti dieťaťa vrátane odporúčaného veku. Napríklad určite nie je vhodné vyberať pre najmenšie deti hračku na diaľkové ovládanie, ktorá môže dosahovať vysoké rýchlosti a v detských rukách môže byť nebezpečná.


Samozrejmosťou je,  že hlavnou funkciou hračiek na diaľkové ovládanie je pohyb (jazda po zemi, po vode, lietanie vo vzduchu). Mnohé hračky majú ale aj rôzne iné zvukové a svetelné efekty, ktoré môžu byť zaujímavé najmä pre menšie deti.

 

Zameranie hračky podľa záujmov dieťaťa

Čo dieťa najviac baví, vedia len rodičia, preto je potrebné ďalej rozvíjať špecifické zručnosti výberom vhodnej hračky. Môže to byť model auta, lietadlo alebo iná hračka. S vhodnou hračkou sa zvyšuje kreativita, schopnosti a zručnosti dieťaťa, teraz máte možnosť podnietiť záujem dieťaťa o niektoré činnosti, a tak zvyšovať jeho mentálne schopnosti.

 

 

Miesto používania

Je tiež potrebné zohľadniť prostredie, v ktorom sa bude hračka najčastejšie používať. V prípade menších interiérových priestorov si vyberte menšie RC hračky, ktoré sú na tento účel určené. Ak máte dom so záhradou alebo chcete hračku používať vonku, môžete si vybrať hračky na diaľkové ovládanie, ktoré sú väčšie, rýchlejšie a podobne.

 

Dôležité vlastnosti RC hračiek

Batérie a akumulátory

 

Batérie alebo akumulátory slúžia ako zdroj energie pre RC hračky. Napájajú ako samotný model, tak aj vysielač, ak je ním model riadený. V RC hračkách sa na napájanie vysielača takmer vždy využívajú tužkové batérie, ktoré sú ľahko dostupné a vďaka nízkej spotrebe dlho vydržia.

Samotné hračky (modely) majú buď schránku na tužkové batérie, alebo sú vybavené akumulátorom.

Batérie
Výhodou hračiek na tužkové batérie je, že ich používanie je pre deti veľmi jednoduché a bezpečné. Nevýhodou je, že po vybití batérií musíte kupovať nové. Ak však dieťa bude hračka baviť, namiesto jednorazových batérií existujú dobíjacie batérie pre opakované použitie.
Vždy odporúčame používať kvalitné tužkové batérie! Lacné, nekvalitné batérie môžu "vytekať", čím sa z nich uvoľní kyselina, ktorá spôsobí oxidáciu kontaktov a plošných obvodov.
 
Akumulátory
Hračky s akumulátormi je možné opakovane nabíjať. Akumulátor je buď integrovaný (napr. v lodičkách), alebo vyberateľný. Odnímateľný akumulátor možno v prípade potreby vymeniť za nový. (Pri výmene akumulátora však z bezpečnostných dôvodov používajte len výrobcom odporúčaný náhradný akumulátor!)

Nabíjačky

Vďaka masovému rozšíreniu technológie USB sa väčšina akumulátorov nabíja cez USB nabíjačky, ktoré bývajú súčasťou balenia hračky. Výhodou USB nabíjačiek je ich bezpečná prevádzka, nízka cena a v súčasnosti má každý doma dostupnú USB zásuvku alebo zdroj energie (nabíjačka telefónu).
Akumulátory v hračkách na diaľkové ovládanie je niekedy možné nabíjať aj pomocou sieťovej nabíjačky. Nevýhodou je nutnosť pripojenia k elektrickej sieti 230 V.

Vysielače

Vysielače pracujú na rôznych frekvenciách. Vysielače s výsuvnou prútovou anténou používajú frekvencie 27 MHz, 35 MHz, 40 MHz a dnes sa používajú len v najlacnejších hračkách. Ich nevýhodou je možnosť vzájomného rušenia a kratší dosah.
Hračky s vysielačom s frekvenciou 2,4 GHz fungujú spoľahlivo a bez rušenia.

Motory

Na pohon RC hračiek sa používajú jednosmerné elektromotory, ktoré sú tiché a nevyžadujú údržbu.

 

Jednotlivé kategórie RC hračiek

Autá - sú jednoznačne jednou z najobľúbenejších RC hračiek. Sú určené pre chlapcov aj dievčatá a okrem samotného riadenia môžu obsahovať aj ďalšie funkcie. Pri výbere je potrebné zohľadniť, kde budete autíčko prevádzkovať, či v interiéri, exteriéri, na rovnom povrchu alebo v teréne. Do terénu a do vonkajšieho prostredia si vyberte radšej auto väčšie a terénne. Do interiéru si môžete vybrať menší model. Jednou z najdôležitejších funkcií drahších hračiek môže byť prítomnosť proporcionality riadenia. Ak ňou hračka disponuje, tak otáčanie kolies a akcelerácia je plynule ovládateľná a netrhaná. NH93161_3.jpg
Vrtuľníky - vrtuľníky na diaľkové ovládanie sú zábavné, ale kvôli otáčajúcim sa vrtuľkám dbajte na bezpečnosť. Vďaka rôznym parametrom a technológii prenosu signálu nie sú všetky vrtuľníky určené na vonkajšie použitie. Pred kúpou si pozorne prečítajte, kde sa môžu prevádzkovať. NH90137_3.jpg
Drony - podobne ako pri vrtuľníkoch, nie všetky RC drony sú určené do exteriéru. Drony zaručujú skvelú zábavu pre začiatočníkov aj pokročilých pilotov. Niekedy sa drony dodávajú s ochranným krytom na vrtule, takže sa nemusíte báť poškodenia, napríklad nábytku, pri náraze. NH90123_3.jpg

Stavebné stroje - sú to obľúbené hračky, najmä vďaka doplnkovým funkciám, ako sú sklápače, rypadlá, rôzne klaksóny, svetlá atď.

NT10016_3.jpg
Lode, ponorky - Možnosť výberu kategórie - od ponoriek a replík domácich miláčikov do vane, cez menšie lode do bazéna až po rýchle lode na vodné plochy. Na konci plavby odporúčame hračku dôkladne vysušiť, napríklad na slnečnom mieste. NH99035_3.jpg
Roboti - obsahujú množstvo úžasných funkcií, ktoré vaše deti zabavia na celé hodiny. Môžu jazdiť, pochodovať, tancovať, hovoriť, svietia im oči atď. Zvyčajne fungujú na tužkové batérie. NT10052_3.jpg