Čo je to vodeodolnosť RC modelov?

Väčšina RC modelov áut v našej ponuke je označená ako vodeodolná. V tomto článku sa dozviete, čo tento pojem znamená a ako treba modely prevádzkovať vo vlhkom prostredí.

 

Vodeodolnosť v tomto prípade znamená, že na modeli sú opatrenia a celý model je navrhnutý tak, aby sa minimalizovalo riziko vniknutia vody do elektroniky. Napriek tomu, že model je odolný voči vlhkosti, nemali by ste ho považovať za celkom vodeodolný, nie je to ponorka!

 

Bežne sa odolnosť voči vode (napríklad u hodiniek) delí do rôznych skupín - podľa maximálnej hĺbky ponorenia. V prípade elektroniky sa na určenie odolnosti elektrických zariadení voči prachu a vode používa stupeň krytia (IPxx). Pre RC modely, na rozdiel od vyššie uvedených príkladov, neexistuje norma, ktorá by definovala odolnosť voči vode.


Vo všeobecnosti môžeme pri dodržaní podmienok používania povedať:

  •     Model je odolný voči vlhkosti, napr. voči postriekaniu pri jazde cez kaluže, pri jazde v mokrej tráve, na snehu atď.
  •     Vysielač nie je určený na používanie vo vlhkom prostredí, napr. v daždi.
  •     Slaná voda je veľmi agresívna. Ak sa model prevádzkuje v slanej vode, mal by sa po prevádzke opláchnuť v sladkej vode a potom vysušiť.
  •     Elektronické komponenty by nikdy nemali byť trvalo ponorené do vody.

 

Príklady opatrení na ochranu proti vode na RC modeloch:

Servo riadenia s tesniacimi O-krúžkami

Zaliata elektronika regulátora

Krabička prijímača s tesniacim krúžkom

Gumové tesniace krúžky na ložiskách

 

Čo robiť pred jazdou s RC modelom auta vo vlhkom prostredí?

  1. O-krúžok prijímača vrátane mechovej vložky pre vstup káblov ošetrite silikónovou vazelínou.
    vazelina.jpg

    Ukážka použitia silikónovej vazelíny

     

  2. Ošetrite rotačné časti, ktoré môžu byť v priamom kontakte s vodou, napr. krížové kĺby, poloosi a otvorené časti prevodovky prostriedkami odpudzujúcimi prach a vodu. Odporúčame použiť napr. sprej Nanoprotech Home.
    nano.jpg

    Ukážka použitia Nanoprotech Home

     

  3. Trvalo spojené elektrické konektory by mali byť chránené umelým kaučukom. Umelý kaučuk sa nanáša štetcom a po vytvrdnutí sa dá ľahko odstrániť. Umelý kaučuk možno zakúpiť v predajniach s elektro súčiastkami alebo môžete taktiež použiť aj Humbrol Maskol.

    Ukážka použitia Humbrol Maskol

     

  4. V diskoch kolies sú z výroby vyvŕtané otvory, aby cez ne mohol prúdiť vzduch. Pri jazde vo vode sa cez tieto otvory môže dostávať voda. Aby mohla voda z kolesa vytiecť, urobte v strede behúňa pneumatiky malé otvory s priemerom 3 mm tak, aby boli voči sebe v uhle 180°.

    Prerezanie otvoru v behúni pneumatiky

  5. Prevádzka RC auta vo vlhkom prostredí zvyšuje jazdný odpor. Preto vo vlhkom prostredí používajte ľahší prevodový pomer ( menší pastorok na motore).

    Výmena pastorka na motore

  6. Na uľahčenie čistenia odporúčame zakryť odkryté časti podvozku priedušnou tkaninou (sieťovinou).

 

Ako mám model prevádzkovať vo vlhkom prostredí?

Pri RC modeloch s jednosmerným motorom je dôležité, aby sa po ukončení jazdy v motore nenachádzala voda. Korózia komutátora často vedie k poškodeniu motora alebo výrazne skracuje jeho životnosť. Pri RC modeloch s jednosmerným motorom plne postačuje, ak sa na konci jazdy jazdí na suchom mieste - teplo vznikajúce v motore spoľahlivo odparí zvyšky vody.

 

Pri RC modeloch s bezkefkovými motormi je dôležité, aby nedošlo ku korózii guľôčkových ložísk. Korózia by viedla k rozpadu ložiska a poškodeniu rotora motora. Na rozdiel od jednosmerných motorov sa nemožno spoliehať na to, že sa voda z motora odparí. Striedavé motory sa jednak menej zahrievajú a zahrieva sa stator (plášť motora), nie rotor. Z tohto dôvodu je dôležité pravidelne kontrolovať stav guľôčkových ložísk. Ak je na ložisku korózia alebo má veľkú vôľu, ložisko je nutné vymeniť.

 

Čo robiť po skončení jazdy RC modelu auta vo vlhkom prostredí?

  1. Najprv vyberte akumulátory z modelu.
  2. Prípadnú špinu a blato z modelu odstráňte jemným prúdom vody. Dbajte na to, aby sa voda nedostala do elektroniky modelu.
  3. Z modelu odmontujte kolesá. Kolesá postavte tak, aby bol otvor v pneumatikách dole a voda vytečie otvormi.
  4. Odstráňte kryt elektroniky z modelu. Takto sa vlhkosť dostane von z prijímača. Káble prijímača alebo motora nie je potrebné odpájať.
  5. Model riadne vysušte na teplom slnečnom mieste. Pod model umiestnite savý materiál (uterák alebo kartón), na ktorý bude odkvapkávať voda alebo olej.
  6. Ložiská a exponované časti pohonu (napr. krížové kĺby) ošetrite prípravkom WD-40 alebo Nanoprotech Home.

 

Video ukážka servisnej údržby

 

Záver

Jazda vo vode, blate a snehu prináša viac radosti, ale vyžaduje si tiež náročnejšiu údržbu. Pri jazde vo vlhkých podmienkach je zo všetkého najdôležitejšia správna prevádzka a kontrola motorov.