+421 2 32113310, info@rcsvet.sk

+421 2 32113310 , info@rcsvet.sk

Pondelok - Piatok: 9.00 - 17.00

Objednávku nad 100 € doručíme ZADARMO

Kategórie

Najpredávanejšie

Informace

Nové produkty

Zľavnený tovar

Posledné články

Navštívte náš blog

Kostol sv. Prokopa a sv. Barbory v Kunčicích pod Ondřejníkem 1:60

Kostol sv. Prokopa a sv. Barbory v Kunčicích pod Ondřejníkem 1:60 Zväčšiť

Za tento produkt nie sú žiadne vernostné body.


Z-Art

PM-ZART-007

Vydavateľ: Z-Art
Autor: Zdeněk Čechal
Mierka: 1:60

Viac detailov

2 ks

Pozor: Posledné kusy na sklade!

Cena v eshope s DPH: 7,00 €

Official Retail Stores 

Len originálny tovar

Tovar kupovaný u nás, je od vyhradných dovozvov značiek

Sme overený obchod zákaznikmi Heureka, pricemania, Najnakup

Záručný a pozáručný servis

Profesionálny servis všetkých značiek v certifikovaných servisných centrách

Kostol sv. Prokopa a sv. Barbory v Kunčicích pod Ondřejníkem 1:60

História a poloha

Hoci je tento kostolík starý približne 400 rokov, v malebnej beskydskej dedinke Kunčice pod Ondřejníkem stojí necelé storočie. Ako je to možné? Pôvodne sa nachádzal na Podkarpatskej Rusi v obci Hliňanec pri Čiňadove, kde slúžil pravoslávnej cirkvi. Jeho kapacita však postupne prestala vyhovovať miestnym obyvateľom a postupne chátral. Preto miestni predstavitelia privítali, že kostol v roku 1928 kúpil ostravský podnikateľ a riaditeľ Banskej a hutníckej spoločnosti Ing. Šebela. Kostol dal rozobrať a vlakom ho previezol do Beskýd, kde ho znovu zmontovali, opravili strechu a postavili vežu. Opravy vykonala firma staviteľa Ing. Vojáček. V roku 1931 bol kostol zasvätený patrónom baníkov - svätému Prokopovi a svätej Barbore. V roku 1937 sa tu konala svadba Šebelovej dcéry s grófom Larischom-Mönichom, ktorá bola pre miestnych obyvateľov veľkou slávnosťou a na ktorú dodnes spomínajú. Táto veľkolepá udalosť bola dôvodom, prečo Ing. Šebela previezol kostol do Kunčíc.

V roku 1963 bol pri kostole zriadený urnový háj a cintorín. Bohužiaľ, začiatkom 80. rokov bola podlaha v takom havarijnom stave, že ju museli celú vymeniť. V oblasti sa nachádzajú prevažne ihličnaté lesy, preto bolo potrebné nájsť dubové drevo. Počas opravy sa výrazne prejavila zručnosť miestnych remeselníkov, ktorí ju napriek značným administratívnym ťažkostiam vykonali s nízkymi nákladmi. V roku 1993 bol kostol vykradnutý - dnes je v ňom elektronické zabezpečovacie zariadenie. Strecha bola opravená v rokoch 2009-2010.

Z architektonického hľadiska ide o typickú drevenú sakrálnu stavbu, tzv. cerekev. Má stupňovitú drevenú strechu s tromi vežami zakončenými vežičkami. Okolo kostola vedie murovaný chodník s dreveným zábradlím a vyrezávanými stĺpmi. Dovnútra môžete nazrieť cez okná na bočných stenách alebo cez kukátko vo dverách, prípadne sa môžete zúčastniť bohoslužby. Vo vnútri sa nachádza bohato vyrezávaný ikonostas s tromi vchodmi, uprostred ktorého je takzvaná Cárska brána.

A ako sa dostanete do kostola? Ak jazdíte autom a máte GPS, súradnice sú 49°32'7.16",18°18'10.14". Alebo sa môžete vydať na cestu vlakom - zo železničnej stanice sa môžete vydať smerom na Čeladnú po asfaltovej ceste vedúcej popri trati. Asi po kilometri prídete k obchodu s potravinami, kde odbočíte doprava, prejdete cez koľaje a pôjdete po ceste doľava - tu uvidíte kostol na kopci, ktorý sa kedysi volal Humenec.

Ocenenie

Beskyd Model Kit Show 2012

Model bol ocenený cenou Moravský črepník.

Moravský šrapnel 2012

Špecifikácia

Mierka: 1:120
Spôsob vydania: ofsetový
Obtiažnosť na stupnici 1-5: 4
Počet očíslovaných častí: 88

Rozmery:
Výška: 28 cm
Šírka: 16 cm
Dĺžka: 30 cm

Model kostola v Bíloviciach nad Svitavou.

Napísať recenziu

Kostol sv. Prokopa a sv. Barbory v Kunčicích pod Ondřejníkem 1:60

Kostol sv. Prokopa a sv. Barbory v Kunčicích pod Ondřejníkem 1:60

Vydavateľ: Z-Art
Autor: Zdeněk Čechal
Mierka: 1:60

Zákazníci, ktorí si kúpili tento produkt, si kúpili aj...

Ďalšie produkty v rovnakej kategórii (30):