+421 2 32113310, info@rcsvet.sk

+421 2 32113310 , info@rcsvet.sk

Pondelok - Piatok: 9.00 - 17.00

Objednávku nad 100 € doručíme ZADARMO

Kategórie

Najpredávanejšie

Informace

Nové produkty

Zľavnený tovar

Posledné články

Navštívte náš blog

Kostol sv. Michaela archanděla - Vítochov 1:120

Kostol sv. Michaela archanděla - Vítochov 1:120 Zväčšiť

Za tento produkt nie sú žiadne vernostné body.


Z-Art

PM-ZART-066

Vydavateľ: Z-Art
Simona Čechalová a Zdeněk Čechal
Mierka: 1:120

Viac detailov

2 ks

Pozor: Posledné kusy na sklade!

Cena v eshope s DPH: 9,00 €

Official Retail Stores 

Len originálny tovar

Tovar kupovaný u nás, je od vyhradných dovozvov značiek

Sme overený obchod zákaznikmi Heureka, pricemania, Najnakup

Záručný a pozáručný servis

Profesionálny servis všetkých značiek v certifikovaných servisných centrách

Kostol sv. Michaela archanděla - Vítochov 1:120

História a poloha

Rímskokatolícky kostol svätého Michala archanjela sa nachádza v nadmorskej výške 626 metrov v obci Vítochov v okrese Žďár nad Sázavou a patrí do farnosti Bystřice nad Pernštejnem. Podľa archeologického výskumu sa tu v dávnych dobách nachádzalo pohanské pohrebisko, neskôr kostol, pod ktorého základmi sa našlo niekoľko desiatok ľudských kostier. Všetky boli orientované na východ a ctili architektúru kostola. Zaujímavosťou je, že najväčšia kostra patrila mužovi, ktorý meral 210 cm. Podľa legendy kostol založil sám svätý Metod, ale to sa nedá dokázať. Pravdepodobnejšia je existencia kostola približne od polovice 13. storočia, o čom svedčí jeho stavba v románsko-gotickom slohu - lomený gotický oblúk, južný vstup s kamenným portálom a pôvodné štrbinové okná. V priebehu storočí boli časti kostola viackrát opravované a prestavované - našiel sa trám s letopočtom 1661 a na presbytériu letopočet 1783. Sakristia bola postavená okolo roku 1740.

Kostol je postavený z lomového kameňa spájaného maltou a pôsobí dojmom pevnosti, čo ešte umocňuje kamenný cintorínsky múr s dvoma vstupnými bránami. Presbytérium má profilovanú mierne lomenú kamennú klenbu, vápenná omietka má freskovú výzdobu. Veža sa nachádza na boku lode, jej horné poschodie bolo pravdepodobne pôvodne drevené a postavené na obranných valoch. Vo veži sa nachádzajú dva zvony z rokov 1500 a 1535. V polovici 19. storočia bolo drevené poschodie nahradené kamenným, postaveným v pseudorománskom štýle s lomeným vlysom a štyrmi nárožnými piliermi. Omietka bola pokrytá sgrafitom s červenou ružou v strede.

V roku 1979 boli strechy pokryté medenou krytinou. Okolo kostola sa nachádza cintorín s polygonálnou kamennou márnicou, ktorá bola pravdepodobne postavená spolu s prízemím veže. Do kostola sú tri vchody - jeden vo veži, hlavný vchod je na západnej strane a zákristia má vlastný vchod.

Vnútri sa nachádzajú fresky, románska krstiteľnica z 13. storočia a renesančné náhrobky. Fresky zobrazujú Ježiša Krista a štyri symboly evanjelistov - človeka, leva, býka a orla. Sú tu aj vyobrazenia umučenia, posledného súdu, nanebovstúpenia, Panny Márie a svätého Michala. Väčšina fresiek je však v súčasnosti kvôli nevyhovujúcemu stavu zakrytá. Podlaha je pomerne nová, pochádza z roku 1967. Pod ňou sa nachádza staršia dlažba - jedna vrstva šachovnice a dve vrstvy tehál. Hlavný oltár býval zakrytý doskou s egyptským krížom, bočný oltár na južnej strane lomeného oblúka má tabernákulum so sochami anjelov, oltárny obraz pochádza z roku 1846.

Kostol nie je prístupný verejnosti a bohoslužby sa konajú len príležitostne. Pred múrom kostola stojí "Munzarova borovica", ktorú v roku 2002 zasadil herec Ján Munzar počas natáčania televízneho seriálu Pamäť stromov. Pri Vítochove sa natáčal aj videoklip k piesni "Mŕtvy" Jiřího Pavlicu a skupiny Hradišťan z albumu "O Slunovratu".

Špecifikácia:

Mierka: 1:120
Spôsob vydania: ofsetový
Obtiažnosť na stupnici 1-5: 3
Počet očíslovaných dielov: 48

Rozmery:
Výška: 18 cm
Šírka: 27 cm
Dĺžka: 30 cm

Model kostola svätého Michala archanjela - Vítochov

Napísať recenziu

Kostol sv. Michaela archanděla - Vítochov 1:120

Kostol sv. Michaela archanděla - Vítochov 1:120

Vydavateľ: Z-Art
Simona Čechalová a Zdeněk Čechal
Mierka: 1:120

Zákazníci, ktorí si kúpili tento produkt, si kúpili aj...

Ďalšie produkty v rovnakej kategórii (30):