+421 2 32113310, info@rcsvet.sk

+421 2 32113310 , info@rcsvet.sk

Pondelok - Piatok: 9.00 - 17.00

Objednávku nad 100 € doručíme ZADARMO

Kategórie

Najpredávanejšie

Informace

Nové produkty

Posledné články

Navštívte náš blog

Kostol sv. Ondřeje - Hodslavice 1:120

Kostol sv. Ondřeje - Hodslavice 1:120 Zväčšiť

Za tento produkt nie sú žiadne vernostné body.


Z-Art

PM-ZART-077

Vydavateľ: z-Art
Simona Čechalová a Zdeněk Čechal
Mierka: 1:120

Viac detailov

2 ks

Pozor: Posledné kusy na sklade!

Cena v eshope s DPH: 7,00 €

Official Retail Stores 

Len originálny tovar

Tovar kupovaný u nás, je od vyhradných dovozvov značiek

Sme overený obchod zákaznikmi Heureka, pricemania, Najnakup

Záručný a pozáručný servis

Profesionálny servis všetkých značiek v certifikovaných servisných centrách

Kostol sv. Ondřeje - Hodslavice 1:120

ob_hodslavice02.png

HISTÓRIA KOSTOLA SV. ANDREJA V HODSLAVICIACH

Obec Hodslavice sa nachádza v malebnej prírode okresu Nový Jičín a v súčasnosti má približne 1500 obyvateľov. Najznámejším rodákom Hodslavíc je bezpochyby František Palacký, ktorého rodný dom sa nachádza v blízkosti dreveného kostolíka zasväteného svätému Ondrejovi, ktorého maketu si môžete pozrieť aj teraz.

História obce a kostola je veľmi dlhá a bohatá - prvá písomná zmienka pochádza z roku 1411. Odvtedy Hodslavice zažili mnohé - morové epidémie, boje počas tridsaťročnej vojny, ťažkú prácu najmä v poľnohospodárstve a v neposlednom rade aj náboženské otrasy.

Drevený kostolík svätého Ondreja je jednou z najstarších drevených sakrálnych stavieb v Českej republike. Prvá písomná zmienka o drevenom kostolíku v obci pochádza z roku 1437, ale koncom 15. storočia bol značne poškodený a stavba bola obnovená. Z tohto dôvodu sa stavba nezachovala v pôvodnej podobe. Znovu otvorený a vysvätený bol v roku 1551, o čom svedčí nápis MD ANNO LI, 9M - DIIII, označujúci dátum 4. 9. 1551, ktorý sa nachádza na tráme vo veži. Dnes sa tento nápis nachádza nad vstupnými dverami. Zaujímavosťou je, že až do roku 1624 sa tu konali katolícke a protestantské bohoslužby súčasne. Potom prešiel do rúk katolíckej cirkvi. Aj cintorín bol až do roku 1858 spoločný pre katolíkov a protestantov.

ARCHITEKTÚRA A INTERIÉR KOSTOLA

Budova kostola je krásnym príkladom neskorej gotiky, neskôr obohatená o empírovú prístavbu. Kostol je jednoloďový, so štíhlou vežou, doplnenou zlatým krížom. Okolo roku 1600 bol rozšírený o štvorcový priestor na severnej strane a malú sakristiu na južnej strane, zväčšilo sa presbytérium, pribudla galéria a podveţie, známe aj ako sobášna sieň - chránený priestor podopretý drevenými stĺpmi, ktorý chránil čakajúcich návštevníkov pred nepriazňou počasia.

Interiér je prevažne biely, čo vkusne kontrastuje s tmavohnedým exteriérom. K pôvodnému vybaveniu kostola patrí masívna kamenná krstiteľnica v tvare kalicha. Barokový oltár pochádza z roku 1658. Tabernákulum je mladšie, otočné, s krížom a baránkom so siedmimi pečaťami. V najvyššej časti je "Hodslavská madona" - kópia vzácnej gotickej drevorezby s pozláteným plášťom, pozlátenými vlasmi a korunou. V strede oltára sa nachádzala socha svätého Ondreja, patróna tohto kostola, a po stranách ďalšie dve sochy - svätého Jozefa a svätého Jakuba, ktoré však boli v roku 1992 ukradnuté. V kostole sa nachádza aj ranobaroková kazateľnica, nad ktorou visí biela holubica so zlatými lúčmi ako symbol Ducha Svätého.

Posledná generálna oprava sa uskutočnila v roku 2011. Opravila sa strecha nad loďou, vymenila sa šindľová krytina, čiastočne sa vymenilo plechové opláštenie a kompletne sa obnovila veža.

V súčasnosti sa tu už nekonajú pravidelné bohoslužby, ale kostolík môžete navštíviť pri špeciálnych príležitostiach, napríklad v rámci podujatia Otvorené kostoly. Zaujímavosťou je, že v roku 2006 bol tento kostol zobrazený na poštovej známke.

Špecifikácia

Mierka: 1:120
Spôsob vydania: ofset
Obtiažnosť na stupnici 1-5: 3
Počet číslovaných častí: 38


Výška: 17 cm
šírka: 11 cm
dĺžka: 15 cm

Model kostola svätého Andreja - Hodslavice

Napísať recenziu

Kostol sv. Ondřeje - Hodslavice 1:120

Kostol sv. Ondřeje - Hodslavice 1:120

Vydavateľ: z-Art
Simona Čechalová a Zdeněk Čechal
Mierka: 1:120

Ďalšie produkty v rovnakej kategórii (30):