Úvod

   Začali sa prázdniny a leto je v plnom prúde. Veľa času trávime vonku na záhrade alebo v prírode. Väčšie RC modely sú drahé a nie úplne vhodné pre najmenších. Kopec zábavy si s deťmi užijete aj s jednoduchými a cenovo dostupnými modelmi, ktoré vám predstavím v tomto článku.

Hádzadlá

   S hádzadlami máte o zábavu vonku postarané. Deti sa s nimi môžu hrať sami, no dajú sa použíť aj ako náhrada za frisbee alebo loptu na hádzanie v skupine. Hádzadlá sa vyrábajú najmä z EPP a balsy. Určite by som odporúčal vybrať hádzadlo z EPP. Materiál EPP, teda extrudovaný polypropylén, má štruktúru veľmi podobnú polystyrénu, no je oveľa odolnejší. Hádzadlá z neho sú naozaj takmer nezničiteľné a dlho vám vydržia. Okrem toho sa dá pomerne ľahko ohýbať do pôvodného tvaru v horúcej vode a lepiť obyčajným sekundovým lepidlom.

 

   Hádzadlá sa vyrábajú v rôznych veľkostiach s rozpätím do cca. jedného metra. Na hodenie väčšieho a ťažšieho hádzadla treba viac sily, preto sú pre deti vhodné hádzadlá s rozpätím okolo pol metra, ktorých sa vyrába najviac. Všetky sú navyše skladacie, takže ich ľahko zoberiete na výlet do prírody so sebou.

 

 

   S hádzadlami sa deti hravou formou zoznámia so základnými princípmi letu. Každé z nich treba pre optimálny kĺzavý let vyladiť ohnutím chvosta, alebo posunutím záťaže. S tým vedia najmenším pomôcť rodičia a starší to zvládnu určite aj sami. Následne viete s nastavením hádzadla spolu experimentovať a sledovať ako sa budú meniť jeho letové vlastnosti.

   Po týchto skúsenostiach môžete vyskúšať aj motorové hádzadlo Dark Elves. To má v sebe zabudovaný malý motor, ktorý je poháňaný kondenzátorom. Do nabíjacieho boxu vložíte baterky a cez konektor dobijete lietadlo za asi desať sekúnd. Potom lietadlo pustíte a pozeráte ako letí. Na jedno nabitie vie motor bežať aj dvadsať sekúnd, preto je dôležité púšťať ho na veľkých priestranstvách a mať hádzadlo správne nastavené, inak môže ľahko odletieť.

 

 

Rakety

   Vodné rakety a rakety na stlačený vzduch sú bezpečnejšou a lacnejšou alternatívou klasických modelov rakiet. Pre najmenších modelárov sú najlepšie rakety na stlačený vzduch, ktoré sa odpaľujú stlačením balónika, alebo stlačením piestu. Vystreľované rakety sú vyrobené z peny, a preto pre nich bezpečné. Vedia vyletieť do výšky desať až dvadsať metrov.

   Komplexnejší model vodnej rakety Aqua star využíva na pohon vodu a stlačený vzduch. Raketa sa tlakuje pumpou na bicykel. Po odpálení vzduch tlačí veľkou rýchlosťou vodu cez trysku, čím udelí rakete veľké zrýchlenie. Raketa vie vyletieť až do výšky sto metrov. Súčasťou balenia sú diely rakety, ktoré pripevníte na bežnú PET fľašu a odpalovacia rampa s vypúšťacím mechanizmom. Vodné rakety sú bezpečnejšie, odpaľovať ich pod dozorom môžu aj deti a to aj na menších plochách bez toho, aby ste ohrozili susedov, alebo ľudí na blízku.

 

 

Modely do bazéna

   Uprostred horúceho leta sa každý rád schladí v bazéne. Klasické RC modely sú zvyčajne veľmi veľké alebo príliš výkonné na to, aby sa dali používať v bazénoch. Kvalitné hračky od spoločnosti NINCO do bazénov zapadnú svojou veľkosťou, vlastnosťami a takisto prívetivou cenovkou. Je to už len na vás, čí dáte prednosť žralokovi, delfínovi, alebo potápajúcej sa raji.

 

 

   Aj s jednoduchšími a lacnejšími modelmi si viete spríjemniť dlhé letné chvíle a zažiť veľa zábavy. Či sme malí, alebo veľkí, dôležité je ísť von a zažiť toho čo najviac.