V súčasnosti si majitelia 3D tlačiarní môžu vytlačiť plne funkčné a hodnotné modely RC áut, lietadiel alebo lodí a objaviť nové kúzlo modelárstva.

   Na internete môžete nájsť niekoľko modelov, ktoré sú už pripravené na 3D tlač a dodané údaje obsahujú návod a zoznam dielov na zostavenie modelu. Takto si môžete postaviť vlastný RC pomocou 3D tlače a podeliť sa o svoje skúsenosti s ostatnými majiteľmi podobných alebo rovnakých modelov, ako je ten váš.

   Tu sa však cesta 3D tlače iba začína. Som si istý, že každý má svoj vysnívaný model, či už ide o lietadlo, auto alebo loď, ktorý nie je dostupný na bežnom trhu. Áno, existuje možnosť vytvoriť model z rôznych materiálov, ale je to pomerne náchylný na poškodenie a pravidelné opravy by sa mohli predražiť.

   V tom spočíva čaro 3D tlače. Podľa mojich skúseností 3D tlač umožňuje navrhovať modely do najmenších detailov a vyrábať veľmi pekné a hlavne funkčné modely pomocou rôznych typov tlače. Veľkou výhodou je, že ak sa stane nehoda alebo chceme upraviť niektoré diely, stačí upraviť tlačové údaje a vytvoriť nový model. Výhodou je, že tieto údaje nám zostanú navždy, ak si ich pre istotu zálohujeme. Samozrejme, údaje na tlač môžete pohodlne získať na rôznych stránkach s 3D tlačou, ale prečo si nevyskúšať modelovanie na vlastnú päsť. Takto si môžete ľahko otestovať svoje dizajnérske a modelárske zručnosti a postupne sa zlepšovať, pridávať detaily a skrátka posúvať hranice o niečo ďalej.

   V tomto článku by som vám rád predstavil možnosti, ako si môžete navrhnúť vlastný model a čo k tomu budete potrebovať.

Ako začať?
   Najprv musím objasniť, čo presne ma zaujíma. Vyžaduje sa znalosť softvéru na 3D modelovanie. Osobne používam Sketchup, je veľmi jednoduchý a intuitívny a môžete si ho zaobstarať v bezplatnej verzii na hobby účely.

   Osobne sa venujem 3D modelovaniu a výrobe RC modelov historických vozidiel pre tlač FDM. Tlač FDM je najrozšírenejšou formou tlače a našla si cestu k hobby aj profesionálnym modelárom. Preto popíšeme proces tvorby historického modelu. Na trhu je veľmi málo RC modelov historických vozidiel a napriek tomu si myslím, že každý z nás bol očarený nejedným "historickým" vozidlom.

   Najskôr musíte nájsť plán. Toto je zobrazenie vozidla z rôznych uhlov pohľadu. Najlepší je tzv. bočný pohľad a pohľad z anfasu. Čím viac zobrazení však máme, tým lepšie. Pokúste sa tiež nájsť dobové fotografie vozidla, pretože podľa mojich skúseností sa plány môžu v detailoch mýliť. Osobne som pri modelovaní vychádzal asi z 10 fotografií z internetu.

   Teraz vložme fotografie do 3D programu. Dôvod je jednoduchý - z modelu v mierke 1:1 sa ľahšie odčítavajú detaily a ak modelujete v inej mierke, môžete sa vyhnúť chybám pri zaokrúhľovaní. Následný prepočet modelu je potom jednoduchý a stačí upraviť výsledný objekt na požadovanú veľkosť. Ale to už trochu predbiehame.

   Je potrebné vziať do úvahy, že nie všetky detaily možno vytvoriť pomocou tlače FDM. Počítajte s tým, čo vaša tlačiareň dokáže vytlačiť. Odporúčam tiež všade dodržiavať tolerancie 0,2-0,3 mm. Vyhnete sa tak nepríjemným problémom s nezhodnými dielmi. Keďže hovoríme o 3D modeli historického vozidla, určite by bolo dobré do modelu zakomponovať diferenciál a možnosť funkčného osvetlenia. Dodám tiež, že je lepšie viesť kabeláž na podlahe auta a potom vytvoriť "kamufláž" vo forme koberčekov. Je to jednoduchší postup ako modelovanie dutých priestorov v stenách vozidla. Pokiaľ ide o pohon modelu, vopred si premyslite, čo vlastne chcete.

Chcete mať rýchle vozidlo na preteky, alebo len model na zábavu s kolegami modelármi?
   V každom prípade, nech sa rozhodnete akokoľvek, použite oceľové ozubené kolesá. V poslednej dobe som si všimol, že ľudia používajú vytlačené plastové prevodovky. 3D tlač tu nie je vyslovene zlá voľba, ale existujú dva dôvody, prečo sú kovové bicykle s integrovanými prevodovkami lepšie. Šetrí miesto. Druhou, a podľa môjho názoru najdôležitejšou, je úspora peňazí. Prevodovka s motorom sa dá kúpiť od 10 do 17 eur a má pekný výkon. Pri tlačenej prevodovke budete potrebovať aspoň 4 ložiská, pri dobrej prevodovke aspoň 8 až 10 ložísk. Potom musíte zohľadniť materiál a čas tlače.

 



    Je tiež potrebné mať vopred odmerané veľkosti ostatných dielov potrebných na výrobu vozidla. Ovládač, prijímač signálu, batérie, svetlá, servo. Toto sú základné informácie, ktoré musíte zohľadniť pri stavbe vozidla.

    Ak máte tieto veci dokončené, môžete začať modelovať. Samozrejme, ak nemáte veľké skúsenosti s modelingom, nebojte sa výzvy a snažte sa zo všetkých síl. Tí zručnejší z nás vedia, že výroba modelov si vyžaduje čas a hlavne trpezlivosť. V súčasnosti je k dispozícii množstvo výukových materiálov, ktoré vás prevedú začiatkami.

   Tým sa dostávame k samotnej časti vytvárania modelu pomocou 3D programu. Očakávajte, že budete jazdiť s modelom po nerovnom teréne v kamenistom teréne a určite dôjde ku kolíziám. Odporúčam použiť hrúbku steny 2-5 mm pre karosériu vozidla a aspoň 3 mm alebo viac pre podvozok alebo nápravy. Ak nepoužívate zakúpené diely, musíte tiež upraviť riadenie a zohľadniť pružnosť plastov. Preto nešetrite na hrúbkach a riadiacich tyčiach.


   A teraz by som sa chcel venovať detailom, ktoré robia historické vozidlo historickým. A to sú pneumatiky. Zatiaľ som nenašiel vzor, ktorý by historicky zodpovedal autám, ktoré som vyrobil. (Jaguar, Delage, Bugatti 35, Tatra 75 kupé a LaSalle.) Tieto autá majú svoje dobové pneumatiky a vytvárajú čaro historického vozidla. Odporúčam nájsť fotografie vozidiel s dobovými pneumatikami a pohrať sa s dezénom, aby ste vytvorili originálnu pneumatiku z daného obdobia. Odporúčam tiež dezén od 0,4 do 0,6 mm. Vyhnete sa tak problémom s podperou(-ami) pri tlači z flexi materiálu.

   Určite si poviete, že je lepšie kúpiť pneumatiky od autorizovaného predajcu kvôli priľnavosti povrchu. Ale verte mi, že ak si vyberiete správny materiál (flex filament), získate veľmi podobný výkon ako pri zakúpenej pneumatike. Budeme sa držať kolies. Ak modelujete vozidlo s tvarovanými blatníkmi, dbajte na možnosti a uhly riadenia. Možno zistíte, že uhol riadenia je podľa výkresov príliš malý, preto je lepšie model trochu upraviť, aj za cenu zmeny geometrie blatníkov. Je to na vás, prípadne na kompromise medzi vernosťou originálu a funkčnosťou v praxi.

   Odporúčam tiež do modelu zakomponovať čo najviac kovových doplnkov. To dodá modelu konečný efekt, ktorý ho zvýrazní a dodá mu dôveryhodnosť. To isté platí aj pre interiér. Nech je čo najvernejší fotografiám. Ak je to možné, môžete navrhnúť aj osvetlenú prístrojovú dosku. Vašej predstavivosti sa medze nekladú.    3Demon