DJI Mavic Pro: Malý, ale vrtký dron so špičkovou kamerou

Rad dronov DJI Phantom sa stala nesmierne obľúbenou radom po celom svete, pretože prichádza so zaujímavým kompromisom veľkosti Drone, ceny aj kvality záznamov. DJI však išlo ešte ďalej a na svetlo sveta sa dostal DJI Mavic Pro. Znížili sa rozmery i hmotnosť, zachovaná pritom bola kvalitná 4K kamera a vďaka novému navigačnému systému FlightAutonomy aj skvelé letové vlastnosti. Dron je tak určený pre všetkých, ktorí dychtia po skvelých záberoch a chcú svojho Drone nosiť stále ľahko so sebou. Kvalitou kamery sa pritom vyrovnáva modelom DJI Phantom, čo len potvrdzuje, prečo je o tento stroj v súčasnosti taký záujem.

Dji Mavic PRO


Rozlíšenie videa 4K
Rozlíšenie fotoaparátu 12 Mpix
Výdrž na batériu 21 minút
Technológia prenosu obrazu HD digitálny, DJI LightBridge
Cena pri uvedení na trh 32 500 Sk
Uvedenie na trh október 2016
Zobraziť detaily
Svojou konštrukciou pritom na prvý pohľad pripomína klasické Quadro Dron, unikátny je až jeho možnosť skladania listov i ramien. Vďaka tomu sa rozmery zníži natoľko, že je možné Drone prenášať veľmi pohodlne v batohu. Naživo však celý mechanizmus pôsobí krehko a skúsenosti niektorých užívateľov už naznačili, že ramená a stabilizácia kamery sú prvými vecami, ktoré aj menšie pád nemusí prežiť. Celkovo je DJI Mavic krehkejšie a menej odolný než rad Phantom. Žiadne prekvapenie.

Rýchlosť až 65 km / h a nový systém navigácie
Vďaka aerodynamickému tvaru a efektívnejším motorom bolo docielené letových vlastností, ktoré umožní rýchle a presné manévrovanie, ale aj stabilné zábery. DJI Mavic Pre dokáže letieť v športovom režime až 65 km / h a rozdiel rýchlostí a zrýchlenie bol oproti nášmu DJI Phantom 3 značný. Výrobca tiež bolo oznámené, že si tento drobček si skvelo poradí so stabilitou. Môže tak vyzvať aj svojej väčšej súperov z vlastných radov (DJI Phantom 4). Podľa našich skúseností dokáže dron zotrvať na mieste stabilnejšie než napríklad DJI Phantom 3, väčšie poryvy vetra mu však spôsobujú viac problémov než u väčších kolegov.

Spoločnosť DJI udáva, že dron môže v ideálnych podmienkach vydržať vo vzduchu až 27 minút na jednu batériu. Podľa našich skúseností sa doba letu pohybuje medzi 20 a 25 minútami v závislosti od podmienok a spôsobu letu, čo je veľmi dobrý výsledok.


Nový ovládač s dosahom až 7 km
DJI Mavic prichádza s novým systémom prenosu nazvaný OcuSync, ktorý patrí do rodiny LightBridge. Vylepšený bol hlavne dosah signálu, kedy je možné Drone ovládať až na vzdialenosť 7 km pri optimálnych podmienkach (pre Európu platí dosah max. 4 km). Živý prenos je vysielaný v štandarde 720p aj 1080p. Na rozdiel od vysielačiek Phantomu je ovládanie Mavica vybavené displejom s letovými údajmi, ktoré je možné použiť aj pri výpadku FPV (údajov z aplikácie DJI Go). K vysielačke možno samozrejme pripojiť aj mobilný telefón, ktorý je zároveň batériou z vysielačky dobíjaný. Neprekvapí potom celkovo kompaktnejšie rozmery podobne ako u Drone. Kvôli tomu je ale možné do vysielačky umiestniť iba mobilný telefón, na rozdiel od Phantomu sem tabliet nevměstnáte.

Páčky ovládače sú príjemné a ovládanie je možno o niečo presnejšie a pohodlnejšie ako u rady Phantom 3. Zároveň je možné aktivovať režim Statív, ktorý zmení správanie ovládača - ovládanie bude plynulejší a pohyby Drone pomalší. Vďaka tomu sa dá bezpečne pohybovať napríklad v budovách

Dji-Mavic-PRO-vysielačka

FlightAutonomy - nový systém navigácie, ktorý mapuje okolia

Moderné Drone dnes dokážu nielen plniť príkazy pilota, ale aj reagovať na prostredie a jeho prekážky. Spoločnosť DJI predstavila v modeli Mavic nový systém FlightAutonomy, ktorý je zostavený z 5 špeciálnych kamier, senzorov určovanie polohy GPS aj Glonass či ultrazvukových senzorov. O výpočty sa potom stará 24 výkonných jadier. Vďaka tomu je schopný DJI Mavic skenovať priestor v 3D okolo seba a vyhnúť sa prípadným zrážkam s objektmi, ktoré vidia až 15 metrov pred sebou. Zrážky dokáže odvrátiť zastavením alebo úhybným manévrom, hoci pilot nemá s Drone vizuálny kontakt.


Kvalitné zábery porovnateľné s Phantom 3 Professional
Nezabúda sa ale ani na kvalitné zábery, ktoré nie sú pre tak malé a svižné Drone zrovna typické. DJI to však s použitím Mavica aj pre profesionálne natáčanie myslí vážne. Vďaka 1 / 2.3 "CMOS snímaču s podporou 4K videa s 30 FPS možno zábery porovnávať aj s modelmi Phantom 3 Professional alebo Phantom 4. U menších dronov je typické, že je použitá elektronická stabilizácia obrazu - teda orez videá z vyššieho rozlíšenia. Pri použití tejto technológie by bol Mavic schopný nahrávať video len vo Full HD rozlíšení, a tak dostal podobne ako jeho kolegovia gimbal sa 3 osami.

Stabilizácia funguje skvele, negatívom sú pravdepodobne len menšie rozmery, kvôli čomu je aj stabilizácia náchylnejší na poryvy vetra. Na niektorých videách

Autor: Droni cz