1 Úvod

   Drony sa tešia veľkej obľube ľudí už niekoľko rokov. Umožnili nám jednoducho nahliadnuť na svet z vtáčej perspektívy, nahrávať dych berúce zábery krajiny, či zaznamenávať naše dobrodružstvá zo zaujímavých uhlov pohľadu. Drony prešli za tých pár rokov obrovskými zmenami a stále sa vyvíjajú. Sú stále technologicky vyspelejšie a kvalita videí a fotiek sa dnes aj pri menších dronoch približuje kvalite profesionálnych kamier. Okrem toho sa na trhu vytvoril nespočet rôznych kategórii dronov a tak si každý príde na svoje. V tomto článku vám predstavím tri drony „strednej triedy“ v cenovom rozmedzí 500 – 700€.

 

   Ako chápať označenie stredná trieda? Najjednoduchšie vieme drony rozdeliť do kategórií podľa ich ceny. Drony s rovnakou cenou majú podobné funkcie a cielia na podobných zákazníkov. Práve cena je pre väčšinu z nás vždy rozhodujúcim parametrom pri kúpe drona. Dron za niekoľko tisíc eur bude určite vo veľa ohľadoch lepší ako dron strednej triedy, no pravdepodobne si aj tak profesionálny dron nekúpime. Najdôležitejším aspektom bude pravdepodobne pomer medzi funkciami a cenou, a práve v ňom drony strednej triedy excelujú.

 

   Aké sú prednosti lacnejších a drahších dronov? Do najlacnejšej kategórie patria drony s cenou do 300€. Väčšina z nich má dobré letové vlastnosti, niekedy u nich nájdete aj nejaké pokročilé letové módy a GPS. Ich častými nedostatkami býva nekvalitnejšie spracovanie, lacnejšie materiály a nižšia miera spoľahlivosti. Napokon, ich predajným tromfom je práve nízka cena, a preto by ste pri nich nemali mať prehnané očakávania na kvalitu natočených záberov. Tieto drony sú ideálne pre začiatočníkov, deti a pre niekoho, kto si chce lietanie vyskúšať a nechce doň hneď investovať niekoľko stoviek eur.

 

   Do opačnej cenovej kategórie nad 1000€ patria poloprofesionálne a profesionálne drony. Dôraz kladú na vysokú kvalitu natočených záberov a maximálnu spoľahlivosť letu, na ktorú využívajú aj senzory snímajúce okolie. Ich cena nebýva pri rozhodovaní tak dôležitá, ako práve ich funkcie. Používajú ich hlavne firmy vykonávajúce letecké práce, teda napr. natáčanie profesionálnych videí, dokumentáciu objektov, monitoring, ...

 

   Zlatou strednou cestou sú drony strednej cenovej triedy od cca. 400 do 1000€. Sú vybavené kvalitnými snímačmi, takže natočené zábery sú neporovnateľne lepšie ako zábery z lacnejších dronov. Zábery z drahších dronov budú samozrejme vždy o niečo lepšie, čo si všimnete hlavne pri horších svetelných podmienkach, no kvalita záberov je celkovo dobrá. Analogicky sa dá kvalita záberov prirovnať ku kvalite fotoaparátov z rôznych cenových tried. Najlacnejší fotoaparát nás kvalitou záberov neohúri a nakoniec možno oľutujete, že ste si ho vôbec kupovali. Väčšine z nás bude vyhovovať o niečo drahší model s ktorým budeme veľmi spokojní, no nájdu sa aj ľudia, ktorým nebude stačiť ani ten a radšej si kúpia prémiový model.

 

   Letové vlastnosti dronov strednej triedy sa približujú profesionálnym modelom. GPS spolu so základnými senzormi sú dnes už štandardom. Drony sú navrhnuté tak, aby s nimi vedel lietať každý, ich spracovanie je veľmi dobré a sú vyrobené z kvalitných materiálov. Okrem toho sa ich dnes predáva zo všetkých kategórií najviac a vďaka tomu je ich cena nižšia. Pokiaľ teda hľadáte dron na príležitostné polietanie, natáčanie vašich výletov, dovoleniek, krajiny alebo chcete svoje videá zverejňovať na sociálnych sieťach, potom sú pre vás drony strednej triedy ideálnou voľbou. Ich funkcie a kvalita záberov vás nadchnú a zároveň ich kúpite za primeranú cenu.

 

   Najznámejším výrobcom dronov je bezpochyby čínska firma DJI. Tá sa za pár rokov vypracovala na globálnu jednotku v predaji komerčných dronov (v roku 2020 to bolo 70-80% celosvetového trhu). Druhým najväčším predajcom za minulý rok bola taktiež veľmi známa čínska firma Yuneec. Nováčikom na trhu s dronmi je firma Xiaomi, ktorú poznáme skôr ako výrobcu mobilných telefónov a smart vecičiek. Každá z týchto firiem v posledných rokoch predáva drony aj v strednej cenovej triede a práve tie som vybral do porovnania.

 

   Od firmy DJI je to dron DJI Mini 2. Od firmy Yuneec ich model Mantis G a od firmy Xiaomi dron Fimi SE 2020. Všetko sú to kvalitné modely od renomovaných výrobcov schopné natáčať 4K video. V druhej časti blogu si všetky predstavíme a porovnáme.

 

2 Porovnanie

Predstavenie

DJI Mini 2

   Ako názov napovedá, je to nástupca dronu DJI Mini s viacerými vylepšeniami kamery a letových vlastností. Kým prvý z nich bol akýmsi medzistupňom medzi lacnými a drahšími dronmi s viacerými kompromismi, tak druhý po jeho veľkom úspechu prichádza na jeho miesto s vlastnosťami charakteristickými pre oveľa drahšie modely. Najzásadnejšou zmenou bude pre mnohých vylepšený snímač, ktorý už vie nahrávať 4K video a podporuje fotenie vo formáte RAW. Riadenie drona zabezpečuje po novom spoľahlivejšia technológia DJI OcuSync 2.0, ktorá by v porovnaní so starším riadením cez WiFi mala mať okrem dlhšieho dosahu väčšiu odolnosť voči okolitému rušeniu signálu. Z ostatných super vlastností rýchlo spomeniem jeho kompaktnosť a malú hmotnosť 249g.

Yuneec Mantis G

   Mantis je kompaktný dron s viacerými pokročilými letovými funkciami. Firma Yuneec predáva hlavne väčšie profesionálne drony, no model Mantis G nie je žiadnou hračkou a má dobré letové vlastnosti oveľa drahších modelov. Jeho plusom v porovnaní s DJI Mini je možnosť letieť podľa vopred naplánovanej trasy. Pôvodne bol priamou konkurenciou pre DJI Mavic Air, takže uvidíme ako si poradí s konkurenciou menších a podobne drahých dronov.

Xiaomi Fimi X8 SE 2020

   Podobne ako Mini 2 aj Fimi X8 SE 2020 je nástupcom pôvodného dronu Fimi X8 SE, ktorý vyšiel v roku 2018. Ide o väčší dron s dobrými letovými vlastnosťami a kvalitným spracovaním. V porovnaní s predchodcom má väčší snímač s lepšou svetelnosťou, dlhší dosah riadiaceho signálu, dron je o 25g ľahší a letový čas je o dve minúty dlhší. Tak ako v prípade DJI Mini nie sú zmeny zvonku veľmi viditeľné, no odstraňujú menšie nedostatky ich predchodcov a zvyšujú kvalitu nahrávaných záberov.

 

Veľkosť a hmotnosť

   Už na prvý pohľad je jasné, že z hľadiska veľkosti a hmotnosti máme pred sebou úplne rozdielne drony. Pozrieť sa na ne dá z viacerých uhlov. Na bežné používanie a nosenie so sebou chceme čo najľahší a najkompaktnejší dron. V tomto nemá Mini 2 konkurenciu v týchto, ani v ostatných komerčne vyrábaných konkurentoch.

 

   Dôležitá je aj možno na prvý pohľad zvláštne pôsobiaca hmotnosť 249 gramov. Nie je to ale vôbec náhoda, pretože nová európska legislatíva, ktorá už platí v Českej republike a u nás začne platiť možno už za pár mesiacov rozdeľuje drony do viacerých kategórii a kategória do 250 gramov je jednou z nich. Na pilotov dronov v tejto kategórii sa nevzťahujú špeciálne nároky na absolvovanie online kurzu a registráciu a viaže sa k nim menej obmedzení. Z tohto pohľadu budete mať s Mini 2 oveľa menej starostí, no určite by ste sa s legislatívou a zásadami bezpečného lietania mali aj tak oboznámiť.

 

Základné letové vlastnosti

 

 

   Väčšie a ťažšie drony Mantis G a Fimi X8 SE sú o niečo odolnejšie voči vonkajším vplyvom počasia ako sú závany vetra a silnejší vietor. Takisto vedia dosiahnuť väčšiu rýchlosť letu. V každom prípade treba vždy brať vyjadrenia výrobcu s veľkou rezervou a nelietať za veľmi silného vetra. Rovnako s rezervou treba prihliadať na letový čas. V prípade týchto troch modelov by som ho označil za veľmi podobný a určite by som si dron nekúpil kvôli trom minutám udávaným výrobcom navyše.

 

   Ešte kritickejšie by som bral do úvahy dosah riadenia. Za prvé slovenská legislatíva zakazuje lety za hranicu viditeľnosti stroja, alebo do vzdialenosti väčšej ako jeden kilometer v závislosti čo nastane skôr. Takéto malé drony však už vo vzdialenosti pár stoviek metrov stratíte z dohľadu. Za druhé aj keby ste mali možnosť letieť ďalej, tak je to vždy veľký risk a v prípade problémov môžete dron navždy stratiť. Oveľa dôležitejšia je podľa môjho názoru odolnosť riadiaceho signálu voči rušeniu, ktorú majú Mini 2 a Fimi X8 SE veľmi dobrú a Mantis G vzhľadom na našu legislatívu určite dostatočnú. Krásnou ukážkou kedy sa nám to môže vypomstiť je starší DJI Mini 1. Výrobca síce udával dosah štyri kilometre, no riadiaci signál interferoval s wifi sieťami a signál niekedy dron strácal aj pár stoviek metrov od vysielača. Nový Mini 2 už používa vyspelejšiu technológiu a netrpí podobnými problémami.

 

   Čo sa týka senzorov okolia a vyhýbaniu prekážok, sú na tom všetky tri drony veľmi podobne. Ani jeden z nich nemá ani základné senzory na zabránenie kolízii na prednej strane ani na bokoch. Fimi X8 SE a Mantis G sú však na spodnej strane vybavené ultrazvukovými a Mini 2 infračervenými senzormi na presné meranie výšky a takisto majú všetky optický systém na stabilizovanie polohy. Ten pozostáva z malej kamery na spodnej strane, ktorá sníma pohyb dronu voči povrchu a následne ho stabilizuje na mieste. Takýto systém má oveľa menšie odchýlky ako GPS a práve vďaka nemu vedia visieť vo vzduchu v malej výške presne na jednom mieste.

 

Telo dronu

 

   Konštrukčne vyzerajú všetky drony veľmi podobne a všetky sú skladacie! Vďaka tomu je ich nosenie ešte o niečo jednoduchšie. Všetky majú samozrejme vyberateľný akumulátor a viete ich tak dokúpiť a používať viac. Do každého viete vložiť micro SD kartu na ktorú sa budú nahrávať všetky zábery. Takisto majú USB port cez ktorý budete prenášať nahrané zábery do počítača. Mini 2 viete cez USB-C konektor aj nabíjať. Samozrejmosťou sú ľahko vymeniteľné vrtule. Tie sa vedia poškodiť pri lietaní najľahšie a v prípade ich ohnutia, alebo zlomenia ich viete rýchlo na mieste vymeniť.

 

Kamera

   Kamera je pri výberu dronu určite jednou z najzásadnejších vecí. S dobre spracovaným dronom sa nám bude dobre lietať, no hlavným účelom dronov je natáčať kvalitné zábery. A čo robí fotku, alebo video kvalitným? Najdôležitejším parametrom je rozlíšenie. Platí, že väčšie rozlíšenie znamená viac pixelov na každej fotke/frame videa a tým detailnejšie, ostrejšie a celkovo kvalitnejšie zábery. Často je najlepšie nahrávať dronom video s najväčším možným rozlíšením, aby zachytil maximum detailov a až neskôr pri editovaní rozlíšenie videa zmenšiť. Pri prezeraní leteckých záberov je taktiež prípadný nedostatok detailov veľmi ľahko viditeľný. FullHD a HD videá z dronov sú dnes už pre väčšinu z nás nedostatočné a v porovnaní s detailami, ktoré vedia na video zachytiť drony s rozlíšením 4K nie sú zaujímavé.

 

 

 

   Štandardom je dnes s takýmito dronmi natáčať v 2.7K, ktoré je kompromisom medzi detailami a snímkovacou frekvenciou. Veľkým plusom je, že všetky tieto drony vedia natáčať aj v 4K, no pri niektorých dynamických záberoch môže obraz pôsobiť jemne trhane, pretože snímkovacia frekvencia je pri tomto rozlíšení maximálne 30fps. Mini 2 a Fimi X8 zvládajú 2.7K aj pri 60 fps a toto rozlíšenie tak budete pravdepodobne využívať najčastejšie.

 

 

   Ďalším dôležitým parametrom, na základe ktorého vieme posúdiť kvalitu záberov, je veľkosť snímača. Ich veľkosť sa medzi rôznymi elektronickými zariadeniami veľmi líši. Vo fotoaparátoch sa zvyčajne používajú oveľa väčšie senzory, no aj kvalita záberov z malých senzorov v mobiloch je už dnes aj vďaka optimalizácii veľmi dobrá. V prípade dronov ale všeobecne platí, že väčší senzor nám ponúkne lepšiu kvalitu záberov a lepšie si poradí s horšími svetelnými podmienkami, pretože jeho plocha je fyzicky väčšia a dopadne na ňu viac svetla. Druhým faktorom môže byť, že väčšie senzory potrebujú väčšiu optiku, vyrába sa ich menej a vo vyššej kvalite v porovnaní s malými kamerkami na lacných hračkárskych dronoch. Senzory u týchto dronov sa svojou veľkosťou mierne líšia. Najväčší má Mini 2 a najmenší Mantis G.

 

   O kvalite videa svedčí aj tzv. bitrate, teda počet megabitov, ktoré dron spracuje za sekundu. Vo všeobecnosti platí, že čím viac informácii dron spracuje, tým lepšia bude kvalita záberov, no zároveň aj veľkosť súborov. Maximálna hodnota 100Mbps v prípade Mini 2 a Fimi X8 je excelentná a na trhu existuje len pár dronov s vyššou hodnotou. Výrobca Mantisu túto hodnotu bohužiaľ neudáva.

 

Mini 2 - 83° Mantis G - 117°

   Inou charakteristickou vlastnosťou kamery je uhol záberu. Mini 2 a Fimi X8 ho majú veľmi podobný a oveľa menší ako Mantis G. Ten so svojím širokým uhlom záberu 120 stupňov vyčnieva. Dnes sa na natáčanie väčšiny leteckých záberov používajú kamery s uhlom záberu od 80 do 100 stupňov. Kamera s väčším uhlom záberu síce zachytí väčšiu časť krajiny, no výsek ekvivalentný záberu s menším uhlom záberu bude postrádať detaily. Mantis G tak ponúka kameru so špecifickou vlastnosťou, ktorou sa od konkurencie výraznejšie odlišuje. Bežne sa však takýto veľký uhol záberu nevyužíva a pre väčšinu z nás bude skôr záporom.

 

   Posledným dôležitým faktorom pri výbere je gimbal kamery. Gimbal je súčiastkou medzi kamerou a telom drona. Telo dronu sa pri lete neustále nakláňa a gimbal pomocou malých motorčekov stabilizuje náklon kamery. Najdôležitejším parametrom gimbalu je počet osí, ktoré stabilizuje. Mantis G má dvojosý gimbal, čo znamená, že vie stabilizovať klonenie(roll) a klopenie(pitch). Gimbaly Mini 2 a Fimi X8 vedia stabilizovať kameru aj na tretej osi, osi zatáčania(yaw). Pri nich sa tak kamera môže natáčať na všetých osách nezávisle od tela dronu. Istou útechou pri Mantise G je prítomnosť elektronickej stabilizácie, ktorá vie sčasti video stabilizovať aj na tretej osi. Nevýhodou ale je, že sa nedá zapnúť pri nahrávaní v 4K.

 

   Výhodou je, že všetky drony vedia zábery zaznamenávať aj vo formáte DNG, ktorý je akýmsi ekvivalentom známeho formátu RAW. Fotky tak viete následne upravovať vo viacerých počítačových programoch presne podľa vašich predstáv.

 

   Parametre kamier toho veľa povedia, no najlepšie je pozrieť si nespracované zábery z jednotlivých dronov. Dobre na nich uvidíte kvalitu obrazu a podanie farieb. Niekoľko takýchto videí nájdete aj na konci recenzie. Ak sa budete nad niektorým z týchto dronov rozhodovať, tak odporúčam pozrieť takýchto videí určite viac. Ideálne videá s rôznymi svetelnými podmienkami, pri rôznych rozlíšeniach a od rôznych ľudí.

 

Ovládač a aplikácia

 

   Ovládač každého drona má trochu iné rozloženie, no nič podstatné na žiadnom nechýba. Ovládač Mini 2 a Mantisa G má sklopný držiak na mobil. U ovládača Fimi X8 SE je priamo umiestnený v strede ovládača, kvôli čomu je ovládač o niečo menej kompaktný. Mobil sa pri každom drone pripája k ovládaču pomocou USB kábla, cez ktorý potom previeha komunikácia mobilu s ovládačom.

 

Mini 2
Mantis G
Fimi X8 SE 2020

   Aplikácie sa od seba taktiež líšia, no iba v malých detailoch. Všetky nastavenia viete robiť cez aplikácie a pár základných funkcií má aj dedikované tlačidlá na ovládači. Na displeji mobilu sa vám počas celého letu zobrazujú najdôležitejšie údaje a live pohľad z kamery dronu.

 

Obsah balenia

   Obsah balenia je veľmi dôležitý, pretože nám môže mierne zmeniť pohľad na celkovú cenu dronu v závislosti na tom, čo všetko k dronu výrobca pribalil. Samozrejmosťou pre každý z týchto dronov je vložiť do balenia okrem drona samotného aj ovládač, jeden akumulátor, USB kábel a pár náhradných vrtulí v prípade Mini 2 a dva páry pri Mantise G a Fimi X8. K Mini 2 a Fimi X8 ďalej dostanete niekoľko káblov na pripojenie mobilného telefónu k ovládaču.

 

   Najväčším rozdielom v baleniach Mantisu G a Fimi X8 v porovnaní s Mini 2 je samostatná sieťová nabíjačka akumulátorov, v prípade Mantisu G až na tri akumulátory. Akumulátor Mini 2 budete musieť dobíjať priamo v drone cez USB konektor.

 

Náhradné diely a servis

 

   Pred kúpou drona je vhodné oboznámiť sa aj s cenou dodatočného príslušenstva a náhradných dielov. Určite najdôležitejšou je cena ďalších akumulátorov a v prípade Mini 2 a Fimi X8 SE aj nabíjačky. Ak už teraz tušíte, že bude s dronom lietať viac a častejšie, tak veľmi odporúčam zvážiť zvýhodnené combo sety. Dostanete v nich v porovnaní s klasickým setom viac akumulátorov (2-FIMI X8 SE combo a 3-Mini 2 combo) a nabíjačku pre tri akumulátory v balení Mini 2 combo. V oboch prípadoch dostanete aj praktickú tašku na dron. Mantis G sa predáva iba v základnej verzii, no už v nej je nabíjačka na tri akumulátory.

 

   Nikto z nás si dron určite nekupuje s vedomím, že za chvíľu bude potrebovať opravu, no predsa len lietanie nikdy nie je bez rizika. V prístupe k zákazníkom v tomto smere najlepšie pristupuje firma DJI. Ku každému ich dronu si môžete dokúpiť DJI Care, čo je ekvivalentom poistenia auta. Táto služba pokrýva rôzne typy poškodenia a následná oprava dronu je pre vás oveľa lacnejšia. Inak sa drony dajú servisovať v partnerských obchodoch, poprípade u dodávateľov. Môže to ale istý čas trvať.

 

3 Zhodnotenie

   Firma DJI sa za pár rokov vypracovala na lídra v oblasti komerčných dronov a tento titul si rozhodne zaslúži. Mini 2 je v porovnaní s Fimi X8 SE a Mantisom G vo všetkých ohľadoch dobrý a to pri oveľa menších rozmeroch a hlavne hmotnosti. Je to malý dron s naozaj veľkým potenciálom, skvelými funkciami a primeranou cenou.

 

   Mantis G je dron s dobrými vlastnosťami, no s prehnanou cenou. Jeho parametre sú v porovnaní s Mini 2 a Fimi X8 SE najslabšie hlavne kvôli slabšej kamere a iba 2-osému gimbalu. Pokiaľ by ale stál povedzme 450€, tak by som ho pri výbere určite zvažoval. Pri takejto cenovke by bol dobrou voľbou s vlastnosťami prislúchajúcimi tejto cene.

 

   Fimi X8 SE je rovnako ako Mantis G dobrý dron s cenou veľmi podobnou Mini 2. Jeho parametre a kvalita záberov sú taktiež na úrovni Mini 2. Zásadným rozdielom sú rozmery a hmotnosť. Pre niektorých to môže byť pozitívom hlavne kvôli odolnosti voči vetru, no myslím si, že väčšine z nás bude vyhovať kompaktný Mini 2 s tretinovou hmotnosťou. Plusom Fimi X8 SE sú aj viaceré inteligentné módy, ktoré Mini 2 nemá. Ide napr. o módy „waypoint“ (let podľa naplánovanej trasy), „tap-fly“ (letí na miesto po ťuknutí na mape), či zaujímavé módy „tripod“ (dron sa správa počas letu ako ručný gimbal, jeho rýchlosť letu je veľmi obmedzená pre pomalé a plynulé zábery), „aerial mode“ (reakcie dronu sú spomalené pre natočenie plynulých záberov) či „fix- wing Mode“ (správa sa ako RC lietadlo). Zaujala ma taktiež funkcia precízneho pristátia, kedy vie dron spodnou kamerkou zamerať pristávaciu plochu a pristáť na ňu. Všetko dokopy robí dobrý dron schopný konkurovať Mini 2.

 

   Najlepším dronom, ktorého kúpou takpovediac nič nepokazíte je Mini 2. Počas celej recenzie bolo treba porovnávať funkcie ostatných dronov s jeho. Kompaktnosť a malú hmotnosť Mini 2 naozaj oceníte a takisto to ocenia ľudia okolo ktorých budete lietať. Fimi X8 SE je podľa môjho názoru dobrým konkurentom a pri malej zľave a nižšej cene nových akumulátorov by mi rozhodovanie uľahčili jeho inteligentné letové módy, rozdiel v letovom čase 4 minúty a odolnosť voči vetru.

 

4 Videá