ÚVOD:

            S veľkým úspechom FPV race dronov vo svete sa na scéne objavili nové značky, ktoré sa snažia ponúknuť svojim zákazníkom čo najviac funkcií za prijateľnú cenu. Tento trend zasiahol aj tradičných výrobcov vysielačiek ako Futaba, Hitec, alebo Graupner v podobe konkurencie od značiek FlySky, FrSky, Radiolink, Radiomaster a Jumper. Dnes vám chcem predstaviť vysielačku TX16S od výrobcu Radiomaster.

VZHĽAD:

            Vysielačka na prvý pohľad zaujme svojím veľkým 4.3 palcovým farebným a dotykovým (po aktualizácií firmvéru) displejom a veľkými gimbalmi s magnetickými hallovými senzormi, ktoré zabraňujú ich opotrebovaniu a poskytujú presné meranie polohy. Na zadnej strane sa nachádza samostatný priestor pre batériu. Spolu s vysielačkou výrobca dodáva aj držiak na dva Li-Ion články 18650. Tieto články vie vysielačka sama vybalansovať a dobiť na 7.4V cez USB-C port na dolnej strane vysielačky. Na hornej strane sa nachádza druhý USB-C port, ktorý slúži na aktualizácie firmvéru, alebo na jednoduché prepojenie vysielačky so simulátorom. Nad priestorom pre akumulátor sa na zadnej strane nachádza priečinok na doplnkové JR moduly. Sem sa dá ľahko pripojiť napríklad systém Crossfire od TBS, alebo R9 od FrSky. Hornej časti vysielačky dominujú prepínače a je ich naozaj dosť. Celkovo šesť trojpolohových, jeden dvojpolohový, jeden dvojpolohový s aretáciou, ďalej dva otočné potenciometre, dva posuvné potenciometre na stranách a jeden šesťpolohový prepínač v strede. Súčasťou balenia je aj box z tvrdenej peny a ochranná fólia na displej.

KOMPATIBILITA:

            Vysielačka sa dodáva bez prijímača, čo však nie je žiaden problém. Vo vnútri sa nachádza zabudovaný open source MULTI-Module, ktorý je schopný komunikovať s väčšinou dnes vyrábaných prijímačov od väčšiny značiek (Napr. Futaba, Graupner, Spektrum, Hitec, Flysky, FrSky, Radiolink). Bonusom je možnosť spárovania aj s prijímačmi menej známych značiek ako Syma, Hubsan, JJRC, Pelikan a mnoho iných. Týmto spôsobom môžete ovládať aj lacné hračky dobrou vysielačkou a užiť si s nimi viac zábavy. Asi najväčšou výhodou je ale fakt, že pri zmene vysielačky nemusíte meniť všetky svoje prijímače a takisto do budúcna nemusíte kupovať prijímače fungujúce s jedným konkrétnym protokolom. Jednoducho spárujete prijímače, ktoré už vlastníte, alebo si kúpite nové presne vyhovujúce vašim kritériám. Zoznam všetkých podporovaných protokolov nájdete tu:

https://github.com/pascallanger/DIY-Multiprotocol-TX-Module/blob/master/Protocols_Details.md

FIRMVÉR:

            Na vysielačke beží open source firmvér OpenTX, ktorý je neustále vylepšovaný a aktualizovaný. Výhodou tohto firmvéru je jeho prispôsobiteľnosť každému jednému užívateľovi a množstvo programovateľných funkcíí. Na vysielačke si môžete nastaviť úplne všetko podľa svojich preferencií. Či už je to prispôsobenie obrazovky (zmena pozadia, usporiadania obrazovky, zobrazenia telemetrie, časovačov, ...), alebo funkcie ako letové režimy, mixy, krivky a veľa iných. Nastavovanie napriek tomu nie je zložité a zvládne ho skoro každý. Navigácia cez menu je potom vďaka otočnému rolleru a šiestim tlačidlám jednoduchá a intuitívna. A ak by ste náhodou narazili pri nastavovaní na problém, tak sa vždy môžete obrátiť na početnú komunitu modelárov, ktorí OpenTX nielen využívajú, ale ho aj pomáhajú vytvárať.

            Príjemným prekvapením je podpora hlasového výstupu, úvodná príručka a podrobný manuál v češtine.

TEST:

            Vysielačku som mal možnosť otestovať a po necelom mesiaci používania som s ňou nadmieru spokojný. Vysielačka sadne do ruky perfektne a vôbec mi pri zmene vysielačky nevadila jej vyššia váha. Gimbaly sú pomerne veľké, čo môže niekomu s menšími rukami, alebo pri ovládaní s palcom a ukazovákom naraz na gimbale vadiť. Keďže je ale pohyb gimbalov citlivý a stred presný, tak stačí nastaviť na týchto kanáloch trochu vyššie expo. Moje obavy o zlej čitateľnosti displeja na priamom slnku sa nepotvrdili, displej bol dostatočne jasný a čitateľný aj počas slnečných dní. Na displeji sa naopak perfektne nastavovali všetky parametre – takmer všetko je na displeji napísané celými slovami a netreba listovať v manuáli a hľadať, ktorá skratka, alebo ikona čo znamená. Farebný displej pekne zobrazí obrázok a meno vášho modelu, telemetrické údaje o napätí, sile signálu, nabití vysielačky, výstupy jednotlivých kanálov a niekoľko časovačov naraz. V každom momente máte takto dobrý prehľad o všetkých dôležitých parametroch. Vysielačke by som vytkol jedine kvalitu jej spracovania, predovšetkým plast, z ktorého je vyrobená. Na dotyk pôsobí veľmi lacno, napriek tomu ale ani po mesiaci používania na ňom nie sú vidieť žiadne škrabance. Až čas ukáže koľko naozaj vydrží, no v takejto cenovej hladine sa jednoducho vysielačky v lepšej kvalite nerobia.

VZNIK:

            Vysielačku navrhovali inžinieri firiem Jumper a Radiomaster ešte pred tým, ako došlo k ich rozdeleniu. Každá z nich potom prišla so svojím modelom. Jumper prišiel s vysielačkou T16 a Radiomaster s malým oneskorením na jar tohto roku s vysielačkou TX16S. Rozdiely medzi vysielačkami sú na prvý pohľad nevýrazné, no veľmi dôležité. Či už ide o materiál rolleru (T16 – plast, TX16S - hliník), káble medzi základnou doskou a prepínačmi (T16 – ploché káble, zvykli sa potrhať, TX16S – klasické žilové káble), veľkosť priečinku na akumulátor (T16 – presne na dva články Li-ion 18650, TX16S – priestor je citeľne väčší, schopný poňať v prípade potreby aj väčšie LiPo akumulátory ), ergonomickejšie gumové úchopy na zadnej strane TX16S pre pohodlnejšie uchopenie. Všetky tieto drobné zmeny spojené s nižšou predajnou cenou a funkciami, ktoré veľakrát neumožňujú ani oveľa drahšie vysielačky spravili z tohto produktu firmy Radiomaster bestseller.

ZHODNOTENIE:

            Túto vysielačku by som odporučil ľuďom, ktorí už s modelárstvom niečo robili a majú v pláne v ňom pokračovať. Firmvér OpenTX je naozaj všestranný a umožňuje robiť oveľa zložitejšie nastavenia na lacnejších vysielačkách. Jeho správne nastavenie ale vyžaduje svoj čas, a preto by som niekomu, kto si chce iba rekreačne lietať odporučil vysielačky iných výrobcov, ktoré sú užívateľsky prístupnejšie. Tento firmvér naopak ocenia modelári, ktorí sa s nastaveniami radi hrajú a chcú mať nastavenia presne podľa svojich preferencií. MULTI-Module je potom zaujímavá funkcia, ktorá prináša veľa benefitov, no jeho nastavenie je tiež trochu zložitejšie ako bindovanie pri iných vysielačkách. Celkovo je táto vysielačka určite jedna z, ak vôbec nie najlepšia z vysielačiek, ktoré sa u nás v poslednom čase objavili. Fanúšikov po celom svete si získala hlavne svojim pomerom cena/funkcie, kde dnes na trhu určite vedie.

Zdroje: https://www.radiomasterrc.com/products,https://oscarliang.com/radiomaster-tx16s/