Úvod

    Účelom tohto článku je predstaviť vám zopár modelov, ktoré sú vhodné pre úplných začiatočníkov a takisto deti. S týmito modelmi si môžete modelárstvo vyskúšať bez zbytočne veľkej investície do modelárskeho vybavenia a modely sú dobrým odrazovým mostíkom pre zložitejšie modely, ktoré sa rozhodne stavať, keď sa vám toto hobby zapáči.

    

            Všetky modely, na ktoré tento článok odkazuje sa predávajú ako RTF sety. Toto označenie znamená, že všetky potrebné veci na spojazdnenie týchto modelov sa nachádzajú v ich balení a dokúpiť treba maximálne tužkové baterky do vysielačiek.

    

            Tieto modely sa svojimi vlastnosťami a funkciami približujú profesionálnym modelom. Svojou cenou sa pohybujú medzi hračkami a profesionálnymi modelmi. Ich najväčšou výhodou v porovnaní s hračkami je dostupnosť náhradných dielov a v porovnaní s profesionálnymi modelmi netreba investovať žiadne peniaze do vybavenia, ktoré môže pri týchto modeloch presiahnuť cenu samotného modelu.

    

Autá

FUNTEK DT12 NEO a MT12 NEO

            Táto bugina a monstertruck v mierke 1:12 sú ideálnymi modelmi pre deti a pozor, nie sú to žiadne hračky! Dosahujú rýchlosti až 35km/h, takže na závody budete potrebovať veľa miesta. Dôležité je, že ich riadenie je proporcionálne, to znamená že na jednoduché tlačidlá používané pri lacných hračkách môžete zabudnúť. Plyn aj zatáčanie sa ovláda plynule otáčaním volantu a priťahovaním páky plynu, preto budete mať nad autom dobrú kontrolu aj pri vyšších rýchlostiach.

    

            Autá sa svojou konštrukciou veľmi podobajú aj na niekoľkonásobne drahšie modely. Pohonná sústava obsahuje všetky diely vrátane motora, prevodovky a diferenciálov. Obe autá majú odpruženú prednú aj zadnú nápravu. Najviac namáhané diely sú vyrobené z kovu, aby sa zvýšila ich životnosť.

    

            Pohon auta zabezpečuje jednosmerný motor napájaný z Li-ion akumulátora. Ten poskytuje autu dostatok výkonu na rýchlu jazdu a pri priemernej záťaži vydrží auto jazdiť až 15 minút. Ďalšie akumulátory sa dajú jednoducho dokúpiť a predĺži sa tak váš čas jazdenia.

    

            Čo je však na týchto modeloch najlepšie? Všetky diely auta sa dajú pri poškodení vymeniť a s autom môžete jazdiť ďalej. Pri oprave svojho auta, alebo jeho údržbe sa navyše dopodrobna zoznámite s fungovaním všetkých jeho častí a veľa sa toho pritom naučíte. Tieto poznatky potom ľahko uplatníte pri stavbe vlastného modelu v budúcnosti.

    

            Komu by som odporučil tieto autá? Autá sú vhodné pre deti od piatich rokov, keďže sa nejedná o hračku, ale o plnohodnotný model. Deti od približne osem rokov vedia tieto modely aj sami opravovať a robiť ich údržbu. Tieto činnosti im dajú veľa cenných skúseností a naučia ich zodpovednosti.

    

 

    
    
    

ECX AMP Monster Truck 1:10 Kit RTR

            Toto auto v mierke 1:10 je vhodné pre modelárov, ktorí chcú poznať svoje auto do posledného šróbu. Balenie obsahuje všetky diely auta, elektroniky a aj proporcionálnu riadiacu súpravu. Hotové auto však v balení nenájdete, auto treba poskladať z jednotlivých dielov.

    

            Zostavenia sa však netreba báť, všetky kroky sú dobre popísané v návode a v balení nájdete aj potrebné náradie. To potom využijete aj pri opravách a údržbe auta. Najkomplikovanejšie časti ako olejové tlmiče a diferenciály sú zostavené. Na diskoch sú taktiež nalepené pneumatiky. Značka ECX je dobre známa a diely auta sú kvalitné.

    

            Celé auto zostavíte za jeden večer. Rýchlosť však nie je všetko a je lepšie model zostavovať pomaly a pozorne. Zostavovanie modelu by sa dalo prirovnať k stavebnici Merkur, po dostavaní auta ale máte plne funkčné auto bez kompromisov v jazdných vlastnostiach a zábava sa teraz ešte len začína. Elektronika v aute je vode odolná, takže auto zvládne aj prechod cez mláky a vlhkú trávu. Po jazde by ste ale mali auto očistiť od nečistôt a blata. Auto dosiahne rýchlosť až 20km/h a s dodávanou batériou vydrží jazdiť osem minút. Do auta sa dá dokúpiť aj väčšia batéria a auto môže jazdiť aj dvojnásobne dlho.

    

            Dostupnosť náhradných dielov je samozrejmosťou. Ich výmena bude pre vás rovnako jednoduchá, keďže sa pri zostavovaní modelu s jednotlivými dielmi dopodrobna oboznámite.

    

            Model odporúčam deťom od 14 rokov, mladší môžu auto zostaviť s pomocou rodičov. Pri stavbe modelu sa naučia precíznosti, pretože od dobrého zostavenia auta sa bude odvíjať jeho spoľahlivosť.

    

 

    
    
    

Drony

DJI Tello

            Pri návrhu Tella stáli aj dva technologické giganty, DJI - svetoznáma firma zaoberajúca sa výrobou dronov a Intel, ktorý ani netreba predstavovať. Ak ste niekedy chceli vyskúšať lietanie s dronmi za malé peniaze, alebo hľadáte vhodného drona pre vaše deti, Tello je pre vás dnes určite najlepším dronom na trhu.

    

            Je malý, váži len 80 gramov, no svojimi funkciami dobieha niekoľko násobne drahšiu konkurenciu. Na rozdiel od iných dronov v jeho kategórii dokáže výborne stabilizovať svoju polohu. Používa na to malú kameru na spodnej strane, ktorá sníma pohyb voči zemi a podľa neho dron stabilizuje. Vďaka tomu sa s ním dá bezpečne lietať aj vo väčších interiéroch.

    

            Na prednej strane má Tello 5MP kameru, tá prenáša obraz v HD kvalite a dajú sa z nej ukladať fotografie a videá. Tello disponuje aj elektronickou stabilizáciou obrazu, vďaka čomu budú zábery z kamery vyzerať lepšie. Dron vie takisto nahrávať video pri lete v špeciálnych letových módoch Circle(dron opíše kruh), 360(dron sa otáča na mieste) a Up & Away(dron naberá výšku a vzďaľuje sa). Vďaka nim si môžete vyskúšať, ako sa nahrávajú filmové zábery na oveľa drahších dronoch.

    

            Tello sa ovláda cez mobilný telefón, alebo cez kompatibilný ovládač GameSir (predávaný zvlásť). Dron vie sám pristáť a vzlietnuť zo zeme, alebo aj vyhodením do vzduchu. V prípade straty signálu dron sám pristane a upozorní vás aj pri vybitej batérii.

    

            Dron sa predáva aj vo verzii Iron Man Edition. Aplikácia na ovládanie drona je špeciálne navrhnutá pre deti a obsahuje rôzne misie a úlohy pri ktorých sa deti s dronom naučia lietať.

    

            Tello odporúčam deťom od 8 rokov. Edícia Iron Man je pre nich určite zábavnejšia a poučnejšia. V decembri je navyše táto edícia v zľave, ktorá necháva akúkoľvek konkurenciu ďaleko vzadu.

    

 

    
    
    

Lietadlá

Beta 1400 M2

            Beta 1400 je dobrým cvičným modelom pre začiatočníkov. Je ľahko ovládateľná, a vyrobená z odolného materiálu EPP. Vďaka veľkej ploche krídel v pomere k jej hmotnosti môže lietať aj veľmi pomaly, čo ocenia všetci začiatočníci.

    

            Všetko na tomto modeli je prispôsobené začiatočníkom. Tvar krídla pomáha stabilizovať náklon lietadla. Motor je umiestnený za krídlom, aby sa pri tvrdých pristátiach nepoškodil. Rozpätie 1.4 metra zabezpečuje dobrú viditeľnosť lietadla aj pri väčších vzdialenostiach. Materiál EPP je ľahký a odolný voči nárazom, pri poškodení sa dá ľahko lepiť sekundovým lepidlom a ohýbať do pôvodného tvaru v horúcej vode.

    

            Ovládanie lietadla je plnohodnotné štvorkanálové, čo znamená, že je ovládaná výškovka, smerovka, krídelká a plyn. Pohon zabezpečuje striedavý elektromotor.

    

            Set obsahuje model lietadla s osadenou elektronikou, nabíjačku, batériu a riadiacu súpravu Radiolink T8FB. Riadiaca súprava sa zaraďuje k tým výkonnejším, dá sa konfigurovať cez počítač a využijete ju aj pri iných modeloch.

    

            Lietadlo by som odporučil deťom od 10 rokov, ktoré začnú s lietaním pod dozorom dospelého. S lietaním je ale najlepšie začať pod dohľadom modelárov z modelárskych klubov, poprípade na simulátore.