Úvod

       Lodné modelárstvo je veľmi vhodné pre začínajúcich modelárov a v minulom článku som ho zámerne nespomenul, pretože dnes vám ho chcem predstaviť lepšie. Samotné lodné modelárstvo by sa dalo rozdeliť na tri veľké kategórie. Závodné lode a plachetnice sú modely s ktorými môžete jazdiť ako pre zábavu, tak aj súťažne. Poslednou kategóriou sú makety a práve o nich bude tento článok.

       Ako samotný názov napovedá, makety budú čo najvernejšie repliky existujúcich lodí, ale aj lodí im podobným. Oproti súťažným modelom lodí a plachetníc ich tvar nie je navrhnutý na minimalizovanie odporu vody a ich výkon nemusí byť čo najvyšší. Ide skôr o zachovanie proporcií pôvodného modelu, jeho vlastností a vzhľadu. Vidieť to napríklad na makete rybárskej lode. Hotový model bude prepracovaný do najmenších detailov, na palube bude maketové príslušenstvo, laná, kotvy,... Rýchlosť modelu bude podobná rýchlosti chôdze. Naproti tomu podobne veľký závodný čln bude mať dokonalý tvar trupu pre model danej veľkosti, výkonnú elektroniku a dosiahne rýchlosť aj osemdesiat kilometrov za hodinu.

       A práve toto robí z makiet veľmi obľúbené modely lodí. Potrebná elektronika a aj samotné modely nestoja veľké peniaze a výsledný vzhľad lode sa odvíja skorej od precíznosti zostavenia a času strávenom na každom detaile. Samozrejme existujú aj drahé stavebnice makiet, no dnes vám predstavím cenovo dostupné, no dobre spracované modely firmy Vladyka Models vhodné pre všetkých začiatočníkov.

	

Vladyka Models      

       Je to česká firma z Kolína založená v roku 1992. V jej sortimente sa nachádzajú modely pre začiatočníkov a mierne pokročilých. Ich cena sa pohybuje od 30€ do 80€. Trupy všetkých modelov sú vákuovo lisované z plastu, čo je pre začiatočníkov veľkou výhodou. Trup vďaka tomu tesní a z procesu výroby odpadá zložitejší postup lepenia a utesňovania obšívky trupu z balzových líšt.    

       Všetky lacnejšie modely sú vhodné pre úplných začiatočníkov a všetky ich diely okrem drobného príslušenstva sú z plastu. Dva drahšie modely FALKE a SEA STAR sa trochu odlišujú. Oba sú väčšie a FALKE má palubu lepenú z drevených líšt. Obsahujú tiež viac maketových dielov a ich stavba je trošku náročnejšia.

	

Zostavenie modelov

       Na zostavenie modelov budete potrebovať vhodné náradie. Na rezanie modelársku lupienkovú pílu a kvalitný skalpel (budete nimi vyrezávať plastové diely), na očistenie povrchov pilníky a brúsne papiere, jednoduchú vŕtačku a vrtáky (do trupu treba vyvŕtať diery pre kormidlo a hriadeľ), maskovaciu pásku (dôležitá pri farbení modelu), ostatné bežné náradie ako kliešte, svorky na upevnenie lepených dielov,...

	
	

       Ďalej vhodné lepidlá a farby. Na lepenie plastových častí je vhodné napr. lepidlo Draco. To funguje na princípe naleptania oboch lepených plôch, ktoré sa takto spoja. Na zatesnenie hriadele a kormidla do trupu môžete použiť dvojzložkový epoxid. Pred jeho použitím je dôležité zdrsniť plastový povrch. Na lepenie drevených dielov je vhodné sekundové, alebo disperzné lepidlo. Na farbenie trupu sú vhodné sprejové farby na plastikové modely, použiť môžete aj sprejové farby RC Styro. Farby nesmú leptať plast!

       !!! Nezabudnite na vazelínu!!! Do hriadele motora a kormidla je potrebné natlačiť vazelínu, inak vám bude cez ne do trupu pretekať voda. Na tieto modeli vám jej stačí malé množstvo no vynechanie tohto kroku môže mať veľké následky.

	

	

       S každým modelom je dodávaný prehľadný manuál s výkresom dielov hotového modelu, preto proces stavby rýchlo zhrniem. Všetky plastové diely treba vyrezať z plastových plátov a očistiť. Do trupu sa najskôr vlepí hriadeľ motora a kormidla, držiaky motora, serva a akumulátora. Na trup sa nalepí paluba s ostatnými maketovými doplnkami. Po zlepení sa model nafarbí štetcom, alebo sprejovou farbou. Trup lode odporúčam nastriekať farbou RC Styro v spreji. Farba bude rovnomerná a nebudú viditeľné žiadne stopy po štetci. Menšie diely môžete nafarbiť klasicky štetcom, keďže sa kvôli nim neoplatí kupovať ďalšiu farbu v spreji. Pred farbením vždy povrch zdrsnite jemným brúsnym papierom, zbavte nečistôt a odmastnite (napríklad technickým liehom), farbu v spreji nanášajte radšej vo viacerých vrstvách, pretože pri hrubej vrstve môže vytvoriť na trupe veľké kvapky a potiecť. Jednotlivým vrstvám nechajte potrebný čas na preschnutie.

	

Elektronické komponenty

       Do týchto modelov budete musieť kúpiť vhodné elektrické komponenty, s ktorých výberom môže mať začiatočník problém. Preto vám ich v skratke predstavím.

	

Motor

       Pohon lode zabezpečuje elektromotor. Rozšírené sú dva typy motorov: jednosmerné (brushed / kefkové) a striedavé (brushless / bezkefkové). Rozdiely medzi nimi sú značné, striedavé dosahujú väčšie výkony a sú rozšírené najmä u lietajúcich modelov a aj u výkonných modeloch áut. Nájdete ich aj v závodných modeloch lodí, no na stavbu makety sú zbytočné kvôli prebytku výkonu a aj ich cene, a cene potrebného regulátora. Výrobca Vladyka Models odporúča modely vybaviť jednosmerným motorom rady 400. Keďže sa jedná o kefkový motor, tak je pred jeho použitím nutné motor „zabehnúť“. Motor treba nechať točiť bez veľkej záťaže aspoň niekoľko minút, aby sa uhlíky v ňom vyšúchali a dobre priliehali na kolektor. Inak hrozí, že sa výrazne zníži jeho životnosť a zvýši riziko zadretia.

       Motor je vhodné chladiť pomocou vodného chladenia. Na to potrebujete dokúpiť chladiacu špirálu pre motory rady 400, silikónovú hadičku a kovovú trubku s vnútorným priemerom silikónovej hadičky. Chladiaca špirála sa nasunie na motor a do trupu sa vlepia kúsky trubky na vstup a výstup vody z chladenia. Silikónovou hadičkou uzavrie vodný okruh. Vstup chladenia môžete umiestniť za lodnú skrutku, tá tak bude tlačiť vodu do chladiaceho okruhu. Výstup chladenia je vhodné vyviesť nad čiaru ponoru, aby ste mohli prietok chladenia odkontrolovať.

	
	
 
	
 

Regulátor otáčok

       Na reguláciu otáčok motora slúži elektronický regulátor otáčok. Pri výbere si dajte pozor na to, aby bol pre jednosmerné motory. Pomôcka: takéto regulátory majú dva veľké vstupné káble na zapojenie akumulátora a dva veľké výstupné káble na pripojenie motora, striedavé majú tri výstupné. Okrem toho majú všetky 3-pinový konektor na pripojenie ku prijímaču. Keďže ide regulátor do vlhkého prostredia, tak je veľmi vhodné vyberať regulátory určené pre lode a takisto možno vybrať aj tie pre autá. Treba sa však vždy presvedčiť, či je aspoň čiastočne vodeodolný a takisto či má obojsmernú reguláciu. Všetkým týmto problémom sa však vyhnete, keď budete pozerať regulátory v kategórii lodné.

	
	


	

Servo

       Kormidlo lode ovláda servo. Do menších modelov stačia aj menšie 13g micro servá, do modelov SEA STAR a FALKE sú vhodnejšie klasické 43g servá. Peniaze môžete investovať do vodeodolných serv, no nie je to tak nutné ako v prípade regulátora otáčok, ktorý stojí niekoľko násobne viac peňazí. U štandardných serv je to na zváženie, v prípade malých serv, ktoré stoja päť eur je to zbytočné. Servo pracuje na nižšom napätí 5V a s oveľa menším prúdom a jeho riziko poškodenia je tak menšie.

	
	
	
 
 

RC súprava

       Na ovládanie modelu budete potrebovať RC súpravu. Pri jej výbere máte dve možnosti. V prípade, že sa chcete venovať iba lodnému modelárstvu a v budúcnosti možno závodným modelom je lepšie vybrať volantovú súpravu. Loď však nie je problém ovládať aj klasickou pákovou súpravou, s ktorou viete v budúcnosti ovládať aj plachetnicu, lietadlo alebo multikoptéru. Pákové súpravy majú takisto viac kanálov, ktoré môžete v budúcnosti využiť na iné maketové funkcie, ako navijaky, žeriavy, svetlá. Pri rozhodovaní by ste takisto mali zobrať na vedomie aj samotné ovladánie, teda či vám bude viac vyhovovať ovládať kormidlo volantom a plyn páčkou, alebo dvomi kniplami. Na ovládanie všetkých modelov od výrobcu Vladyka Models vám bude stačiť základná dvojkanálová súprava. Do budúcna je však určite lepšie mať kanálov viac.

	
	
 
	
 

Akumulátor

       Posledným dôležitým komponentom je akumulátor. Vyberať môžete z dvoch typov akumulátorov: LiPo a NiMH. LiPo akumulátory sú ľahšie a výkonnejšie, no sú veľmi náročné na správne zaobchádzanie. Ich výkon je ale pri maketách zbytočný a môžu vám pokaziť dobré skúsenosti s modelárstvom, keď s nimi budete zle zaobchádzať. Moje odporúčanie preto je, ak s modelárstvom začínate a plánujete stavať makety lodí, tak potom určite radšej siahnite po NiMH akumulátoroch. Sú takmer bezúdržbové a môžete ich skladovať nabité a pripravené na plavbu. Naozaj si tým ušetríte veľa starostí. Akumulátor je vhodné vyberať až v priebehu stavby modelu. Skoro hotový model so všetkými ostatnými komponentami by ste mali vyvážiť v bazéne, alebo vani napríklad s pomocou kamienkov v sáčku a odvážiť ich hmotnosť. Akumulátor musí byť o niečo ľahší, aby ste vedeli v prípade potreby model vyvážiť pozdĺžne aj priečne malým balastom. Týmto spôsobom nájdete akumulátor s najväčšou možnou kapacitou a hmotnosťou, ktorá pomôže s vyvážením modelu. Samozrejme ale môžete použiť aj menší akumulátor. Pozor pri výbere dajte taktiež na samotné rozmery akumulátora, aby sa vám do trupu zmestil! Ďalšou vlastnosťou akumulátora je jeho napätie. Vyberajte ho také, aby s ním vedel pracovať regulátor otáčok a takisto aj motor. Postačujúce napätie pre tieto modely je 7.2 V. NiMH akumulátory sú vhodné ešte z jedného dôvodu. Na ich nabíjanie vám stačí základná nabíjačka za pár eur.

	
	

Záver

       Tak ako sa hovorí, že prvý model lietadla je na rozbitie, tak aj váš prvý model lode nemusí byť na konci dokonalý. Sám som začal s modelárstvom začal s modelom rybárskej lode FALKE a od dokonalosti mal rozhodne ďaleko. Napriek tomu som sa pri jeho stavbe veľmi veľa naučil o materiáloch, lepení a farbení a každý ďalší model bol lepší. Preto neváhajte a vyskúšajte si modelárstvo na stavbe malej makety lode!

               

       Tu je ešte niekoľko rád k výberu správneho modelu pre vás:

  • Dávajte pozor na veľkosť modelu! Archimedov zákon funguje a tak veľké modely ako FALKE a SEA STAR budú potrebovať veľké závažia na správne vyváženie na čiare ponoru. Hmotnosť týchto modelov sa bude pohybovať okolo štyroch kíl!
  • Cena stavebnice nie je konečná, spolu s ostatnými komponentami a potrebným vybavením sa cena niekoľkokrát znásobí. Na druhú stranu je to vstupná investícia a vaše ďalšie modely budú stáť menej (RC súpravu, akumulátor, nabíjačku, regulátor viete použiť aj v inom modeli).
  • Pozrite sa ako je na modeli prevedená finálna úprava trupu. Pomocou samolepiek, jednou farbou, alebo viacerými. Najjednoduchšie je na trup nalepiť samolepky, poprípade model nastriekať jednou farbou. Kombinácia viacerých je síce krajšia, no zložitejšia a drahšia.
  • V neposlednom rade si položte otázku, či máte čas a priestor na stavbu takéhoto modelu. Trup bude potrebné pri niektorých modeloch obrúsiť a nafarbiť, čo sa nedá urobiť v obývačke. Na druhú stranu pri takýchto malých a jednoduchých modeloch nie je taký problém nastriekať trup vonku na chodníku.

      

	

       Dúfam, že sa vám môj článok páčil a pomohol vám pri výbere vhodného modelu makety lode. Napriek všetkým mojím radám a upozorneniam je stavba makiet zábavná a poučná, keď sa pri nej budete držať jednoduchých rád. Veľmi vám taktiež odporúčam webstránku a fórum www.mo-na-ko.net (MOdelařina NA KOleně) je tam veľa dobrých tipov a rád k stavbe rôznych modelov lodí, ktoré pomôžu naozaj každému.