+421 2 32113310, info@rcsvet.sk

+421 2 32113310 , info@rcsvet.sk

Pondelok - Piatok: 9.00 - 17.00

Objednávku nad 100 € doručíme ZADARMO

Kategórie

Najpredávanejšie

Informace

Nové produkty

Zľavnený tovar

Posledné články

Navštívte náš blog

Oravský hrad 2. vydanie 1:400

Oravský hrad 2. vydanie 1:400 Zväčšiť

Zakúpením tohto produktu môžete získať až 1 vernostný bod. Za obsah košíku získate celkom 1 vernostný bod , ktoré môžu byť prevedené na zľavový kupón v hodnote 0,20 €.


Z-Art

PM-ZART-027

Vydavateľ: Z-Art
Autor: Dalibor Damek, Zdeněk Čechal
Mierka: 1: 400

Viac detailov

Tento produkt nie je dostupný

Cena v eshope s DPH: 14,00 €

Official Retail Stores 

Len originálny tovar

Tovar kupovaný u nás, je od vyhradných dovozvov značiek

Sme overený obchod zákaznikmi Heureka, pricemania, Najnakup

Záručný a pozáručný servis

Profesionálny servis všetkých značiek v certifikovaných servisných centrách

Oravský hrad 2. vydanie 1:400

História Oravského hradu

Oravský hrad bol postavený na vápencovej skale vo výške 112 metrov nad riekou Orava a jeho pôvodnou funkciou bola ochrana obchodnej cesty spájajúcej Rakúsko-Uhorsko s Poľskom (po tejto ceste sa prepravovalo najmä olovo, soľ a látky), ochrana hraníc s Poľskom a hrad slúžil aj ako administratívne centrum. V čase výstavby bol hrad najsevernejšou pevnosťou v Uhorsku a pozostával len z niekoľkých prízemných kamenných budov obklopených ochrannými múrmi a štvorposchodovej veže na mieste dnešného centrálneho hradu. Jeho prvé poschodie bolo postavené z kameňa a horné časti boli z dreva. Kamenná časť nemala dvere ani okná a vstupovalo sa do nej len po schodoch na druhom poschodí. Vedľa veže bola vstupná brána do hradu. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1276, vtedy ho vlastnil Mika z rodu Balassa, ktorý ho daroval kráľovi Bélovi IV. Kráľa na hrade zastupoval kastelán. Neskôr hrad často menil majiteľov (Matúš Čák Trenčiansky, magister Dončo, kráľ Karel Robert a mnohí ďalší). Jedným z významných majiteľov bol Peter Komorovský, ktorý bol pôvodne kastelánom a neskôr hrad prevzal do vlastníctva. Venoval veľkú pozornosť zlepšeniu obranného systému. Dal zvýšiť obranné múry a drevené steny vymeniť za kamenné. V 15. storočí hrad neúspešne dobývali husitské vojská pod velením Jána Jiskru z Brandýsa.

V roku 1474 sa majiteľom hradu stal kráľ Matej z Huňady, ktorý dal ešte viac vylepšiť opevnenie, prestavať niektoré časti hradu a postaviť palác. Ďalšie významné stavebné úpravy sa uskutočnili v 16. storočí za vlády Jána z Dubrovca. Neskôr sa hrad stal majetkom rodiny Turzovcov, ktorá patrila medzi najbohatšie a najvýznamnejšie rody tej doby. Boli si vedomí ochranného a správneho významu hradu, a preto sa oň veľmi starali. Dali ho z veľkej časti prestavať a vylepšili opevnenie.

V 17. storočí celý región čelil mnohým nepokojom a miestne obyvateľstvo plienilo veľké územia. Nakoniec sa hradu zmocnili a obsadili ho povstalci pod vedením Gašpara Piku. Správcovia hradu povolali vojsko, ktoré vzburu potlačilo a vodcov vzbury popravilo.

V roku 1709 bol hrad dobytý počas Rakóczyho povstania a značne poškodený. Niektoré časti boli opravené, ale v roku 1800 hrad zničil veľký požiar. Majitelia oň stratili záujem, opustili ho a viac ako 60 rokov zostal neobývaný. V roku 1861 hrad prevzal Jozef Pálfy a začal ho opravovať a prestavovať. V roku 1868 bolo na hrade otvorené prvé múzeum. V roku 1951 sa uskutočnili posledné veľké rekonštrukcie. Dnes sú návštevníkom k dispozícii tri expozície - etnografická, historická a prírodovedná.

Napísať recenziu

Oravský hrad 2. vydanie 1:400

Oravský hrad 2. vydanie 1:400

Vydavateľ: Z-Art
Autor: Dalibor Damek, Zdeněk Čechal
Mierka: 1: 400

Zákazníci, ktorí si kúpili tento produkt, si kúpili aj...

Ďalšie produkty v rovnakej kategórii (30):